Ultima reuniune din cadrul seminarului EPSON, zilele acestea, la Iași (FOTO)

0
145

Ultima din seria de reuniuni informale organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu ocazia deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene se desfășoară în aceste zile la Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean.

Seminarul ESPON (Rețeaua europeană de observare a dezvoltării și coeziunii teritoriale), reuniunea Comitetului de Monitorizare și întâlnirea Punctelor Naționale de Contact ESPON sunt evenimentele care reunesc aproape 200 de participanți, elaboratori de politici, actori instituționali, practicieni și experți la nivel european și național.
”Găsesc temele întâlnirilor din aceste zile ca fiind foarte interesante și utile, având în vedere că politica de coeziune joacă un rol primordial în ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a Uniunii Europene și eliminarea decalajelor existente între regiuni pe teritorul european.

Principiile sustenabilității și subsidiarității cu privire la aplicarea politicilor economice ale UE trebuie respectate în implementarea celor trei pilonilor economic, social și de mediu. Urmează așadar perioade cu provocări la nivel european în care, amploarea intervenției politice va trebui corelată cu cea a evoluțiilor prin utilizarea zonelor funcționale. Totodată, este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, privind rolul pe care politica de coeziune îl va avea în timp și care să fie în beneficiul cetățenilor și economiei”, a fost mesajul transmis de către Romeo Olteanu, vicepreședinte al Consiliului Județean.

”Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a plecat de la cele mai importante principii la care trebuie sa ne raportăm în momentul de față: unitatea și coeziunea în UE. Avem în vedere coeziunea atât ca valoare comună europeană cât și ca expresie a unității între statele, regiunile și cetățenii din Europa. Am decis să organizăm această reuniune la Iași, la mai puțin de 10 km distanță de granița de Est a UE, pentru a reitera un mesaj extrem de important: dacă vrem ca Uniunea să meragă înainte, atunci trebuie să mergem cu toții înainte, nimeni nu poate fi lăsat în urmă, fiecare cetățean contează, fie ca locuiește la Iași sau la Bruxelles sau oriunde în altă parte în Europa. Avem un țel comun și doar împreună putem reuși să întărim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc”, a afirmat Alin Chirilă, Secretar de Stat MDRAP.

La reuniunea Punctelor de Contact participă reprezentanți ai statelor membre UE și statelor partenere, cei mai mulți fiind experți din mediul academic (universități, instituții de cercetare). Reuniunea este structurată în trei părți (una condusă de Autoritatea de Management ESPON – în care se dezbat predominant probleme legate de partea organizațională și financiară, o alta condusă de GECT ESPON, în care se discută pe tema cercetării și a activităților transnaționale de diseminare a rezultatelor proiectelor ESPON, iar a treia parte este condusă de Punctul Național de Contact al țării noastre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.