Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a inaugurat miercuri, 27 noiembrie, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), primul spațiu de co-working pentru studenți din Iași: Rubik miniHub.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rector al UAIC, domnul Vasile ASANDEI – Director al ADR Nord-Est, domnul Bogdan BABICI – Director Business Hub Regiunea Centru-Est Raiffeisen BANK, Dorian DRĂGHICI – Managing IOT Solutions Consultant Orange România, Vlad GLIGA – CEO Rubik Hub, cadre didactice și studenți ai Universității.
„Ideea unui hub pentru studenți a apărut încă de acum doi ani, iar acum ne bucurăm că s-a concretizat. Apreciez foarte mult această inițiativă, care are o valoare simbolică foarte mare, întrucât creează un mediu informal în care studenții și cadrele didactice pot interacționa cu reprezentanți ai mediului privat și în care se poate genera o cultură antreprenorială sănătoasă. Mulțumesc celor care au avut inițiativa și companiilor care s-au alăturat demersului nostru, sperăm ca acesta să fie dor un prim pas al unui drum lung și fructuos împreună”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rector al UAIC.
„La ADR Nord-Est avem o viziune, anume să facem din regiunea noastră o zonă în care oamenii au idei, dar și resurse pentru a le implementa. Sunt foarte bucuros că echipa de la Rubik hub a reușit să construiască aceasta comunitate frumoasă la Piatra Neamț, care astăzi se extinde la Iași și ne dorim să continue acest proces de propagare la nivelul întregii regiuni”, a declarat domnul Vasile ASANDEI, Director al ADR Nord-Est.
Evenimentul de inaugurare a inclus și prezentarea a trei idei de start-up, pentru a încuraja studenții prezenți să fructifice oportunitățile pe care Rubik Hub le oferă, precum programele Rubik Garage și Startup Spinner. De asemenea, participanții la eveniment au făcut turul spațiului Rubik miniHub iar la final au avut loc două ateliere de lucru adresate studenților interesați de antreprenoriat.
Proiectul de amenajare Rubik miniHub este o inițiativă a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și a fost implementat cu implicarea directă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cu susținerea Raiffeisen BANK România și Orange România. Această inițiativă face parte dintr-un program complex de educație antreprenorială lansat de Rubik Hub Piatra Neamț, numit RubikEDU, care răspunde nevoii de promovare a spiritului antreprenorial în rândul studenților.
Rubik miniHub este situat în Corpul B al Universității, la etajul al treilea (între Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Facultatea de Geografie și Geologie). Spațiul are o suprafață aproximativă de 120 de mp și este amenajat într-un design specific celor mai moderne spații de co-working din lume, pentru a crea un mediu de lucru atractiv, care să stimuleze creativitatea tinerilor. În spațiu, studenții vor beneficia de conexiune WiFi, prize pentru încărcarea dispozitivelor digitale și mobilier modular, pentru a implementa proiecte de echipă sau individuale. Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 13.000 euro și a reprezentat un efort comun al partenerilor implicați.
Spațiul de co-working Rubik miniHub propune studenților o nouă perspectivă asupra modului de interacțiune în academic, dar oferă și cadrelor didactice un spațiu alternativ pentru a lucra cu studenții. În acest spațiu, tinerii sunt încurajați să colaboreze, să își dezvolte ideile antreprenoriale, cu susținerea mentorilor din comunitatea Rubik Hub Piatra Neamț, să citească ori să socializeze cu alți colegi de la diferite facultăți. De asemenea, Rubik miniHub va găzdui și evenimente de promovare a programelor antreprenoriale dedicate tinerilor, workshop-uri și traininguri cu participare deschisă, susținute de reprezentanți ai companiilor partenere sau de serviciile specializate ale Universității. Amenajarea spațiului permite și întâlniri cu angajatorii sau realizarea unor ședințe între membrii asociațiilor și ligilor studențești.
În administrarea și întreținerea spațiului vor fi implicate asociații studențești și studenți voluntari din universitate, care deja și-au manifestat interesul în acest sens, în funcție de programul pe care îl au la facultate.