Traseul Moldovei – un proiect dedicat Iașului, capitala României în perioada 1916-1918

0
214

Proiectul Traseul Memoriei, implementat de Primăria Municipiului Iași, cu finanțare de la Guvernul României, este un proiect dedicat Iașului, Capitala României în perioada 1916-1918.

Dacă pentru unele orașe Centenarul presupune aniversarea unei singure zile ‒ a Unirii, a Victoriei, a Revenirii ‒, pentru Iași Centenarul înseamnă celebrarea a 721 de zile, cât timp orașul a fost, de facto, Capitala de Război a României.

În cadrul acestui proiect s-a realizat și site-ul Iași, capitală de război (www.iasicapitaladerazboi.ro), care prezintă în format digital fotografii și documente de arhivă despre administrarea orașului și viața cotidiană, despre misiunile diplomatice și militare, despre „frontul din spatele frontului”, despre orașul Iași și Marea Unire. De asemenea, site-ul conține un film documentar și o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri-reper din perioada Primului Război Mondial.

Totodată, în cadrul proiectului a fost realizată aplicația Traseul Memoriei pentru telefonul mobil, în scopul promovării în rândul turiștilor români și străini a obiectivelor – monument istoric din perioada Primului Război Mondial.

Aplicația cuprinde fotografii de arhivă și informații despre 35 de clădiri ce au reprezentat importante repere istorice în perioada 1916-1918, acestea fiind prezentate cu funcția pe care au avut-o atunci și acum. Urmând traseul celor 35 de obiective reprezentate axonometric pe o hartă digitală, putem călca pe urmele eroilor Primului Război Mondial și ai Marii Uniri, reconstituind file din istoria Iașului. Aplicația, destinată în special tinerilor, poate fi descărcată gratuit pe Android și IOS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.