Astăzi, 21 aprilie, se sărbătorește Joia Mare sau „Joia Neagră” cum îi spun creștinii ortodocși.
Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este o zi importantă pentru credincioși și, de aceea, trebuie să respectați mai multe obiceiuri și tradiții.
Ce nu ai voie să faci în Joia Mare
În Joia Mare nu aveți voie să consumați urzici sau oțet, deoarece în Iisus Hristos a fost răstignit și bătut cu urzici, iar atunci când a cerut să bea apă, i s-a oferit oțet. Așadar, aceste două ingrediente sunt interzise în Joia Neagră.
Joia Mare este ziua care aduce vopsirea ouălor roșii, iar sâmbăta este ziua în care se coace cozonacul și pasca. De asemenea, creștinii ortodocși țin post cu mâncare uscată și pot primi de la biserică Sfânta Împărtășanie.
Nu se lucrează în această zi. Se face, în schimb, borş. Borşul din Joia Mare ţine tot anul. Cine doarme în această zi va fi leneş şi netrebnic, adică nu va fi bun de treabă, până în anul următor. Fetele fac iar vrăji, ca să fie plăcute băieţilor.
Pentru morţi se fac focuri din vreascuri rupte cu mâna, netăiate. Pe lângă foc se aşează scaune, se pune pâine cu vin, se tămâiază. În această zi morţii se pregătesc să vină pe pământ, aşa că trebuie să fie ajutaţi şi primiţi bine. Pe morminte se varsă apă şi se pun lumânări şi aşchii de lemn aprinse. Copiii umblă prin sat cu toaca şi cântă: „Toacă tocănelele,/ Joi, Joimărelele./ Paşte popa vacile/ Pe toate ogaşele,/ Duminică-i Paştele.”
În Joia Mare cade Nunta urzicilor. Din momentul în care înfloresc, urzicile nu mai sunt bune de mâncat. În unele locuri există obiceiul de Strigare peste sat, asemănător celui de la Lăsata Secului. Tinerii se strâng şi, într-o formă ce poate aminti unui orăşean de brigăzile de agitaţie, fac publice greşelile celor păcătoşi.