Toată „floarea cea vestită” a aviației civile românești, la Iași. Siguranța și securitatea aeronautică, în următorii zece ani (VIDEO)

0
152

La Palatul Culturii din Iași s-a desfășurat astăzi cea de-a XXVI-a  Conferință Anuală și Adunare Generală a Asociației Aeroporturilor din România. Tema Conferinței a fost „Dezvoltarea aviației civile din România în următorul deceniu”. Sala „Henri Coandă” a găzduit peste 150 de invitați care au pus în dezbatere cele mai importante și de actualitate teme din domeniul aviației. La lucrările conferinței au fost invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul siguranței și securității aeronautice, directori de aeroporturil și specialiști din industria aeronautică, din țară și străinătate.

Conferința Asociației Aeroporturilor din România își desfășoară lucrările în perioada 1-2 noiembrie 2018 la Iași, Hotel Internațional. Lucrările au deschise în sala ”Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași de către Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean, Iași, care a adus mulțumiri AAR și a conferit Diplome de Centenar celor mai merituoși colaboratori ai asociației. Alocțiuni de felicitare și de mulțumire au mai ținut: David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România; Cătălin Bulgariu, Directorul General al Aeroportului Internațional, Iași; Armand Petrescu, Directorul General al Autorității Aeronautice Civile Române etc.

La conferință au mai fost prezenți președinți ai consiliilor județene, reprezentanții companiilor aviatice TAROM, WIZZ, AIR, RYANAIR, directori ai mai multor aeroporturi din București, Cluj, Timișoara etc., precum și reprezentanți ai altor instituții din țară. David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România, a declarat că AAR este unica ramură din România care corespunde standardelor europene din punctul de vedere al serviciilor oferite și, cu toate acestea, toate aerogările din România trebuie să găsească resurse ca să se extindă și să se modernizeze, să-și dubleze capacitatea, concomitent cu creșterea traficului de pasageri. Șeful AAR s-a arătat impresionat de rezultatele deosebite înregistrate de Aeroportul Internațional Iași, care a realizat în urmă cu câteva săptămâni, o nouă performanță: un milion de pasageri înregistrați mai devreme cu o lună decât era preconizat.

Temele care vor fi abordate în această conferință sunt: siguranța, securitatea, finanțarea investițiilor, întrucât creșterea traficului în România este mult peste media europeană, iar până în 2035 traficul în România se va dubla, crede David Ciceo. Mai sunt și destule probleme, deoarece în prezent niciun aeroport din România nu are capacitate suficientă din punct de vedere al infrastructurii, al terminalelor și toate aeroporturile trebuie să găsească surse importante pentru finanțarea dezvoltării.

Cătălin Bulgariu, Directorul General al Aeroportului Internațional din Iași, a mai menționat că astăzi, în capitala regională a țării, a avut loc cel mai mare eveniment din industria aeronautică românească. Este un eveniment de anvergură, susține directorul,  deoarece s-au reunit astăzi la Iași nu doar reprezentanții aeroporturilor, ci și cei ai companiilor aeriene, precum și ai companiilor de suport pentru activitatea aeroportuară. Bulgariu speră ca discuțiile de la conferință să se materializeze în perioada imediat următoare atât în ceea ce privește noi destinații de zbor, cât și a dezvoltării Aeroportului Internațional Iași. ”Proiectul pentru extinderea platformei are ca termen de finalizare septembrie 2019 și din acel moment vor mai fi încă cinci locuri de parcare pentru aeronave, astfel se va putea realiza un trafic mai mare. Mult mai grea și mai costisitoare rămâne a fi realizarea uni nou terminal”, consideră acesta.

 

Un reportaj de Elena GODZIN

Imagine: Răzvan CRIHAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.