Deși anul acesta iarna și-a intrat în drepturi destul de devreme și a nins din belșug, piețele sunt încă doldora de zarzavaturi, legume și fructe românești. Cu toate acestea, „Coșul de post” este mai scump decât anul trecut, iar ieșenii nu mai fac coadă la tarabe.
Potrivit unui studiu realizat de Compania de Cercetare pe Piață (GfK), piața bunurilor de larg consum a crescut cu 2 % anul acesta, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți bani românii îi cheltuie pe produsele proaspete, respectiv pe legume, fructe, carne, lapte și produse lactate, pentru care alocă circa o treime din buget. Pe poziția următoare se află restul alimentelor, respectiv mâncare cu termen mai mare de valabilitate, cum este cazul dulciurilor și al conservelor. Aceste produse primesc peste 20 % din buget.
Comparativ cu marile rețele de magazine, în care majoritatea produselor sunt din import, piețele mai păstrează tradiția românească, oferind produse de la producătorii autohtoni. Cu toate acestea, clienții sunt tot mai nemultumiți de prețurile înalte și chiar de calitatea produselor. Piața CHIRILĂ din cartierul Tătărași, de exemplu, în zilele de vară gemea de lume. Astăzi, și-a deschis porțile doar pentru câțiva țărani din județul Iași, care-și vindeau marfa produsă în propria gospodărie, cât și pentru câțiva comercianți care ofereau tarabe doldora, însă la prețuri destul de piperate.
Echipa INFO IAȘI, fiind la fața locului, a dialogat cu câțiva dintre clienții pieței, printre care și un bătrânel din Miroslava, moș Neculai, care vindea ouă de casă și zarzavaturi pe marginea trotuarului. Bătrânul n-a acceptat să fie fotografiat, însă a căzut de acord să-și spună păsul: „Abia de pot veni o dată pe săptămână să vând ce am pe lângă casă… sunt bătrân și nu mai am pe nimeni. Cu câteva găinușe și grădina din spatele casei reușesc să mă întrețin, să cumpăr cele necesare în gospodărie. Piața este foarte scumpă, clienți sunt tot mai puțini, mai ne gonesc și polițiștii, dar noi oricum venim, căci cu asta ne hrănim.”
Alt gospodar care vindea brânză de vaci și alte produse lactate ne-a destăinuit că a venit la piață dis-de-dimineață, a înghețat de frig, însă nu a vândut mai nimic. De dimineață vindea kilogramul de brânză de vaci la 14 lei, iar la amiază ar fi dat-o și la 10 lei, dar nu mai venea nimeni. Bătrânul ni s-a plâns că, probabil, nu va face astăzi mare târguială și se va întoarce acasă cu produsele.
Din discuțiile cu clienții din Piața CHIRILĂ, am aflat că în Post se vând mai bine legumele proaspete românești: cartofi, ceapă, fasole, roșii, castraveți, ardei dulci și zarzavaturi. De asemena, fructele sunt la mare căutare: strugurii, merele, perele, dar și citricele care deja au apărut din belșug în piață. Deși prețurile din piață sunt cu 2-3 lei mai joase decât în magazinele comerciale, cumpărătorii frecvenți sunt o categorie specială de oameni: persoanele în vârstă sau oamenii care locuiesc în zonă, tinerii și persoanele mai înstărite își fac coșul în supermarketuri.
Totuși piața, spun oamenii, își are avantajele sale: produsele sunt mereu proaspete și de caliate mai înaltă, prețurile pot fi negociate, fiindcă producătorii autohtoni nu ridică prețurile comparativ cu comercianții care încearcă cu orice preț să-și realizeze marfa. „Eu prefer să vin cel puțin o dată pe săptămână la piață: găsesc tot felul de legume, fructe și alte produse la un preț acceptabil și de o calitate mai înaltă. Deși riscăm uneori să fim păcăliți la cântar, totuși piața nu se compară cu magazinele care au produse bio la prețuri astronomice. De aceea aleg să cumpăr legume de la producătorii locali, pe care deja îi cunosc de ceva vreme”, spune Oana, o cumpărătoare din piață.
Astfel, în funcție de piață sau locul unde își fac cumpărăturile, cheltuielile ieșenilor se pot diminua cu până 25-35 %. Cumpărătorii mai abili se pot alege cu produse agricole de calitate, direct de la producători, dar și cu o diferență de preț economisită.
În piața CHIRILĂ, bunăoară, la tarabe se putea cumpăra: varză de Buzău la 2,5 lei/kg; cartofi la 2,5 lei/kg; morcovi la 3,5 lei/kg; vinete la 5 lei kg; ceapă la 3,5 lei/kg; păstăi la 8 lei/kg; ardei dulci la 4 lei/kg; ardei Kapia la 6-7 lei/kg; roșii la 4-5 lei/kg; țelină (rădăcini) la 5 lei/kg; usturoi la 15 lei/kg; portocale la 4,5 lei/kg; mere la 3,5 lei/kg; struguri la 5 lei/kg etc. Produsele lactate erau mult mai scumpe, după cum urmează: lapte la 4-5 lei/litru; telemea la 14-16 lei/kg; caș de capră la 25 lei/kg; brânză de vaci la 13-14 lei/kg. Carnea de porc, în ciuda epidemiei de pestă porcină, rămâne să fie la un preț destul de ridicat: variind între 18 și 25 de lei/kg.
Deși suntem în Post, nu toți ieșenii reușesc să țină pasul cu prețurile mereu în creștere, iar un coș de Post este mult mai scump decât unul care conține și produse din carne. În asemenea condiții, orice ieșean care face piața, având acasă o familie din patru persoane, lasă în portofelul comercianților aproximativ 80-100 de lei pe zi.
Un reportaj de Elena GODZIN