Camera Națională a Taximetriștilor din România Filiala din Iași anunță organizarea unui miting de amploare la Iași în zilele de 13 și 14 februarie, între orele 10 – 13 , pe strada Anastasie Panu. Participanții la trafic vor avea rute ocolitoare pentru a nu fi încurcați în niciun fel de protestul taximetrșitilor, iar rutele tramvaielor și autobuzelor din centrul orașului nu vor fi afectate!
Transportatorii autorizați solicită intrarea în legalitate a firmelor internaționale care folosesc aplicații întâlnite deja și în alte orașe din țară, dar care au fost declarate nelegale.
Pirateria în transportul de persoane a devenit o activitate tolerată și nesancționată de autoritățile române. Activitățile ilegale, neautorizate, nelicențiate de transport persoane în regim taxi prin folosirea aplicații mobile nelegale, încalcă dreptul la concurență neloială și conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale. Deși firmele care practică pirateria încearcă să creioneze altă situație juridică, susțînând că activitatea lor doar facilitează relația de rîde-sharing dintre șofer și persoanele interesate de astfel de servicii, aceste firme desfășoară în fapt activitatea de dispecerizare și transport persoane în regim de taxi, aspect care rezultă din funcțiile aplicațiilor internaționale.
În timp ce noi, transportatorii autorizați trebuie să deținem stație de emisie recepție, frecvența radio (ANCOM), dosar medical, PSI pentru șoferi, asigurare șoferi și bagaje, ITP la 6 luni, atestat de șofer, vopsirea autoturismului în culoare galben, atestat de persoană desemnată, agreare taxi, metrologia aparatului de taxat, autorizație de funcționare la primărie, cazier fiscal și alte taxe și impozite plătite în România; Colaboratorii Taxify trebuie să dețînă doar buletin, permis de conducere și o copie a certificatului de înmatriculare.
Sunt peste 12.000 de ieșeni (3.000 de taximetriști și familia acesotra) în pericol să își piardă venitul câștigat cinstit în favoarea unora care îl câștigă necinstit.
Concurență neloială practicată de Uber, Taxify și alte aplicații similare, aduce grave prejudicii industriei transporturilor (care generează milioane de euro pentru bugetul național, prin plata taxelor și impozitelor).
Alături de noi vor participa și cetățeni ai Iașului, care nu sunt de acord ca din țară să iasă zilnic câteva milioane de euro prin intermediul acestor aplicații.
Ce fel de restricții de circulație vor fi în centrul Iașului
Municipalitatea a emis o dispoziție privind aprobarea solicitării Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) și CNTR referitoare la organizarea unor acțiuni de protest în perioada 13 – 14 februarie, între orele 10.00 și 13.00, pe strada Anastasie Panu nr. 60 (sediul Instituției Prefectului – Județul Iași).
Astfel, se restricționează circulația autovehiculelor, în funcție de necesități, cu excepția mijloacelor de transport în comun, precum și pentru autospecialele de salvare, pompieri și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, care vor folosi mijloace de avertizare specifice, în zilele și intervalele orare menționate, în vederea manifestării publice solicitate pe următoarele tronsoane:
– strada Anastasie Panu, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare (Școala Primară „Gheorghe Asachi”) și intersecția cu strada Sf. Lazăr (Hala Centrală – Piața Sfânta Vineri);
– strada Palat, de la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare (Școala Primară „Gheorghe Asachi”) până la intersecția cu strada Sf. Lazăr (sediul BCR);
– strada Costache Negri, de la intersecția cu strada Armeană până la intersecția cu strada Anastasie Panu.
De asemenea, în zilele și intervalele orare menționate se va închide circulația auto în parcarea din fața Palatului Culturii.
Autovehiculele de transport persoane în regim de taxi participante la acțiunea de protest au obligația de a afișa într-un loc vizibil un element distinctiv sub forma unei coli de hârtie A4 cu însemnul „Protest”. Parcarea taximetrelor se va face pe strada Anastasie Panu și pe strada Palat, de la intersecția străzii Anastasie Panu cu strada Sf. Lazăr (Hala Centrală – Piața Sfânta Vineri) până la intersecția străzii Palat cu strada Sf. Lazăr (sediul BCR), în ordinea sosirii acestora.
Deplasarea participanților la eveniment spre sediul Instituției Prefectului – Județul Iași se va face pe trotuar, fiind interzisă staționarea, precum și circulația acestora pe carosabil pe tot parcursul traseului. Este interzisă oprirea sau staționarea autovehiculelor participante la acțiunea de protest pe calea de rulare a tramvaielor.
Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier și Poliția Locală Iași vor lua deciziile privind închiderea / restricționarea, în funcție de necesități, a circulației rutiere în zona de desfășurare a manifestării. Participanții la acțiunea de protest trebuie să respecte mai multe condiții astfel încât manifestarea publică să se desfășoare în mod pașnic și civilizat.