Unii factori care alcătuiesc talentul necesar pentru a reuși într-o anumită carieră ar putea avea mai puțin de-a face cu ceea ce pot să fac și mai mult cu ceea ce sunt. De exemplu, gândiți-vă la slujba unei învățătoare. Am cunoscut,cu toții cred, educatori care erau atât de inteligenți, încât ar fi putut excela probabil într-o varietate de domenii. Însă pe când se aflau ei înșiși la școală, mulți dintre acești educatori de excepție au muncit din greu pentru a obține o nota de 7 și s-au luptat pentru cele de 8, 9, ocazional 10. Nu trebuie sa fii as la matematică pentru a preda în mod excelent matematică la clasa a III -a.
Un amestec combinat cu înțelegerea elementelor matematice de bază, ar putea să te transforme într-un învățător de succes. Într-adevăr, faptul ca ai fost un elev mediu și știi ce înseamnă sa muncești mai greu decât ceilalți ar putea sa te transforme într-un învățător extrem de eficient și talentat.
Deci, în loc sa definim talentul ca pe “un lucru pe care poți să-l faci mai bine decât ceilalți”, sa îl gândim mai degrabă ca pe o combinație de mai multe lucruri: o serie de daruri care le includ pe cele înnăscute și învățate, interese, trăsături de caracter și personalitate, inteligență și cunoștințe dobândite. Prin urmare, fiecare dintre noi este calificat pentru câteva sau chiar mai multe cariere.
După cum fiecare ființa umană este un individ unic și valoros, și amestecul nostru de talente poate fi la fel de unic precum sunt amprentele fiecăruia dintre noi. Cred că sursa supremă a tuturor factorilor care influentează talentele noastre suntem noi. Dacă tu crezi cu adevărat ca tu ești sursa acestor factori, orice fracțiune a imaginii tale, a caracterului tău și a naturii tale infinite ai oglindi, este de la sine înțeles ca deținem un potențial incredibil de a ne dezvolta talentele. Autoevaluarea este cea mai eficientă metodă pentru identificarea propriilor talente.
Ceea ce facem pentru dezvoltarea propriilor talente este la fel de important ca și potențialul cu care ne-am născut. Studii recente sugerează ca este nevoie de zeci de mii de ore de efort, munca, practică etc. pentru a dezvolta un talent de talie mondială în absolut orice domeniu . Asta înseamnă ca nu exersăm pentru că suntem talentați la un anumit lucru, ci mai degrabă trebuie să exersăm ceva pentru a dezvolta talentul respectiv. Și nimeni nu ne poate împiedica să ne dezvoltăm talentele în mod continuu, de-a lungul întregii vieți.