Stare de permanență în primăriile din estul Moldovei: localitățile cu risc crescut de inundații

0
194

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi monitorizează şi intervine în permanenţă pe cursurile de apă din spaţiul hidrografic Prut – Bârlad, ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

 

Precipitatii maxime cumulate în ultimele 12 ore sunt: S.G.A. Botoşani – 78.0 l/mp la staţia hidrometrică Dângeni, S.G.A. Iaşi  – 36.4 l/mp – la staţia hidrometrică Pârcovaci, S.G.A. Vaslui – 71.0 l/mp la staţia hidrometrică Vineţeşti şi S.G.A. Galaţi – 73.5 l/mp la staţia hidrometrică  Antoheşti (jud. Bacău).

La acest moment pe râurile din judeţul Botoşani nivelurile sunt în creştere, cu depăşirea cotelor de atenţie, inundaţie şi pericol: pe râul Jijia la staţia hidrometrică Todireni (+ 81 CA), pe râul Sitna la staţia hidrometrică Dracşani (+42 CP), pe râul Miletin la staţia hidrometrică Coşula s-a depăşit cota de pericol şi pe râul Drâslea la staţia hidrometrică Drâslea (+ 10 CA) şi pe râul Prut la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut (+17 CA).

Angajaţii Sistemelelor de Gospodărire a Apelor din Iaşi, Botoşani şi Galaţi monitorizează permanent situaţia din teren, nivelurile si debitele pe cursurile de apă şi se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizarea hidrologică.

Probleme deosebite din revărsări ale râurilor cumulate cu scurgeri de pe versanţi din judeţul Botoşani sunt în localităţile Copălău şi Coşula în bazinul râului Miletin. S.G.A .Botoşani asigură legătura permanent cu Centrul Operaţional al I.S.U.J. Botoşani pentru acordarea de suport tehnic şi informaţii permanente, personalul de la posturile pluviometrice transmit frecvent cantităţile de precipitaţii înregistrate, fenomenele meteorologice asociate precipitaţiilor şi observaţii din teren.

În judeţul Iaşi pe râul Miletin s-au înregistrat creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotei de inundaţie la staţia hidrometrică Şipote (+8 CI). Echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi au intervenit în ultimele două nopţi în comuna Probota, jud. Iaşi unde au efectuat intervenţii operative pe cursul de apă Optoceni.

În judeţul Galaţi angajaţii noştri sunt în teren pentru a monitoriza nivelurile pe râul Siret aval de acumularea Călimăneşti până la confluenţa cu fluviul Dunărea având în vedere situaţia hidrologică din prezent.

La nivelul judeţului Vaslui, în intervalul 29.06.2018 – 30.06.2018, nu au fost depăşite cotele de apărare pe cursurile de apă din administrarea Sistemului de Gospodărire al Apelor Vaslui.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor a luat măsuri de organizare a permanenţei personalului, a utilajelor și mijloacelor de transport, dar şi pregătirea unor cantități suficiente de materiale şi mijloace, în caz de intervenție, ca urmare a prelungirii prognozelor meteo. Totodată personalul tehnic supraveghează nivelurile şi debitele pe cursurile de apă şi la construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare şi se monitorizeză în permanenţă  situaţia din teren.

Având în vedere codurile hidrologice emise de INHGA revenim cu recomandarea ca în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate sau în folosinţă astfel de obiective în zone ce pot fi afectate de acţiunile distructive ale apelor, de fenomenele meteorologice periculoase la construcţiile hidrotehnice, au obligaţia să asigure întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare existente.

Autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.