Unitatea medicală a fost subiectul unei dezbateri publice speciale organizată la Bruxelles pentru prezentarea proiectelor realizate precum şi a celor aflate în curs de derulare şi implementare în cadrul spitalului din Iaşi.
La conferinţă a participat o delegaţie formată din medici de diferite specialităţi, psihologi, cadre universitare, cercetători şi alţi specialişti, reprezentând Centrul de Neuroexcelenţă din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu„, gazda evenimentului „Neuroscience connecting Europe” fiind eurodeputatul ieșean Tudor Ciuhodaru.
”Unitatea medicală are o structură unică în nord-estul României. Spitalul cuprinde specialităţile : neurochirurgie, neurologie, oftalmologie, terapie intensivă, neuroanestezie, neuroimagistică, neuroanatomie patologică. Toate acestea sunt conexe într-un act medical de calitate şi corect pentru pacienţi. Spitalul este centru de pregătire mondială, acreditat de AO Spine, singurul din România care este girat de această asociaţie pentru a pregăti medici specialişti în patologia spinală.„, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie prezent la dezbaterea de la Bruxelles.
Centrul de neuroexcelenţă al spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi beneficiază de un spaţiu de 3.000 metri pătraţi în care se concentrează cele mai bune şi mai performante tehnologii existente în lume pentru pacientul cu patologie neurologică sau neurochirurgicală.
„Eu cred că această întâlnire de astăzi este extrem de importantă pentru că neuroştiinţa va conecta Europa iar scopul nostru este să arătăm că se poate, că în Iaşi, România, un colectiv foarte bine pregătit face ca lucrurile să se schimbe. Este nevoie de noi tehnologii, de noi aplicaţii, de noi modele de tratament în aşa fel încât fiecare român să fie tratat la fel la Iaşi, la Bucureşti, în Timişoara, la fel ca la Bruxelles. Noi vrem să facem o reţea europeană pentru cercetarea şi tratamentul afecţiunilor neurologice pentru ca fiecare cetăţean european să beneficieze de cele mai bune tratamente. Eforturile noastre se vor concentra şi pe partea de asigurare de fonduri suficiente pentru cercetarea românească.”, a declarat eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi
Siguranţă Alimentară a Parlamentului European.
„Este o reușită remarcabilă pentru spitalul ieșean pentru care îi felicit pe toți cei care lucrează aici. Nivelul de pregătire profesională al personalului și rezultatele deosebite pe care le obțin în tratarea pacienților ne demonstrează că investițiile făcute la această unitate pentru a o transforma într-o instituție de nivel european au fost extrem de benefice. Îi vom susține în continuare pentru că de toate aceste performanțe și specializări la cel mai înalt nivel vor beneficia bolnavii ieșeni și nu numai‘, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Nancy vanHoylandt, preşedinta European Federation of Neurological Associations (EFNA), a felicitat colectivul de specialişti ieşeni şi a promis sprijinul Federaţiei.