Viitoarea lege a transplantului prevede ca spitalele judeţene de urgenţă, care au secţie de anestezie şi terapie intensivă, să facă activitate de prelevare a organelor, anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că 37 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare a unui transplant.
“Toate spitalele judeţene care au secţie de anestezie şi terapie intensivă organizate conform ordinului 1.500 vor trebui să facă activitate de prelevare, adică va intra în fişa postului, aşa cum există în toată lumea civilizată’, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Proiectul de lege privind noua lege a transplantului a fost trimis la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor şi la cea din Senat. De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că, probabil, va fi şi o dezbatere publică pe marginea acestei legi, scrie mediafax.ro.
Sorina Pintea a spus că sunt 37 de pacienţi pe lista de aşteptare a unui transplant.
„Sunt 37 de pacienţi după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică care aşteaptă un transplant. (…) Probabil că sunt mai mulţi, dar pentru că nu au încredere sau nu au posibilităţi financiare nu vin să ştim că există şi că au nevoie. Eu spun că suntem tot mai aproape de soluţii pentru ei pentru că avem un ajutor în viitoarea lege a transplantului şi avem un ajutor în organismele internaţionale care sunt din ce în ce mai interesate de o colaborare cu România”, a punctat Pintea.
Ministrul Sănătăţii mai spune că, în 2018, România a colaborat “foarte bine” cu Eutotransplant. Astfel, România a dat şapte plămâni Eurotransplantului şi un cord.
Despre Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant, Sorina Pintea a spus că acesta a evidenţiat nişte nereguli care ţin de transparenţa la nivelul Agenţia Naţională de Transplant şi a Registrului Naţional de Transplant.
„S-a constatat neîndeplinirea unor sarcini pe care Curtea de Conturi le-a lăsat – e vorba de recuperarea unor sume de bani de la furnizori de servicii, este vorba de faptul că aplicaţia web care nu era suficient de securizată şi că datele nu erau la dispoziţia Agenţiei Naţionale. (…) În acest moment la nivelul agenţiie nu există o evidenţă clară a tuturor pacienţilor care au nevoie de transplant în România”, a explicat Sorina Pintea.
De asemenea, ministrul Sănătăţii mai spune că procedura de autorizare a spitalelor este una “greoaie”, iar unele unităţi spitaliceşti au fost acreditate “superficial”.
“Multe dintre spitalele acreditate în a face prelevare de organe, nu neapărat transplant au fost probabil acreditate superficial, cu protocoale pe o pagină fără să fie generalizate şi adoptate general valabile la nivelul României. Multe dintre spitalele judeţene şi-au retras acreditările spunând că nu mai vor să facă prelevare şi li s-a dat voie”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Numărul de prelevări de organe a crescut faţă de anul trecut cu aproximativ 40%, iar din data de 1 ianuarie Programul Naţional de Transplant va fi gestionat de Agenţia Naţională de Transplant.
„Avem nevoie de organe ca să putem face transplant, nu putem vorbi despre o activitate de transplant fără organe”, a explicat Sorina Pintea.