Soluții inovatoare de valorificare a deșeurilor industriale agroalimentare în depoluarea apelor reziduale

0
270

Soluții inovatoare de valorificare a deșeurilor industriale agroalimentare în depoluarea apelor reziduale, agricultură, industria cosmetică, farmaceutică sau alimentară. 

    La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) au fost găsite soluții inovatoare de valorificare a deșeurilor industriale obținute la prelucrarea fructelor și legumelor, de reducere a impactului acestora asupra mediului, de îmbunătățire a calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României și Republica Moldova. Echipele de cercetători au recuperat din deşeuri unele grupe de compuşi bioactivi care pot fi utilizaţi în industria cosmetică, farmaceutică, sau alimentară. De asemenea, au fost testate efectele diferitelor composturi conţinând deşeuri agroalimentare, asupra proprietăţilor solului şi creşterii plantelor. USV Iaşi a găsit calea de transformare a unor deşeuri în materiale care pot reţine metale grele, fiind testate cu succes în depoluarea apei. Astfel, s-a reuşit transformarea unor reziduuri care în mod obişnuit creează probleme întreprinderilor agroalimentare şi poluează mediul, în materiale care, din contra, pot fi puse cu succes în slujba decontaminării mediului înconjurător.

    Toate acestea au fost posibile datorită proiectului transfrontalier, Valorificarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare (INTELWASTES)  EMS ENI Code 2SOFT/1.2/83, derulat în perioada 3 septembrie 2020 – 2 martie 2022 în cadrul programului Cross Border Cooperation Romania – Republic of Moldova 2014-2020. Proiectul a fost implementat în parteneriat de către Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău şi USV Iași.

    Cercetările efectuate în cadrul proiectului au avut ca rezultat găsirea unor metode inovatoare de valorificare a deşeurilor generate de vinificaţie sau de industriile de prelucrare a legumelor şi fructelor. Astfel, au fost recuperate din deşeuri unele grupe de compuşi bioactivi care pot fi utilizaţi în industria cosmetică, farmaceutică, sau alimentară. Au fost testate efectele diferitelor composturi conţinând deşeuri agroalimentare, asupra proprietăţilor solului şi creşterii plantelor. În scopul protejării mediului, echipa USV a reuşit transformarea anumitor deşeuri în biomateriale aplicabile în depoluarea apelor reziduale, precum şi prepararea unor bioerbicide”, a declarat conf. univ. dr. Antoanela Patraş, manager de proiect USV Iași, Facultatea de Horticultură.

    Tot în cadrul proiectului a fost realizată o bază de date cuprinzând întreprinderi din zona transfrontalieră (estul României și Republica Moldova) care generează deşeuri agroalimentare; a fost elaborat un Ghid de bune practici care recomandă producătorilor din industria agroalimentară metode de valorificare a deșeurilor; au fost dotate laboratoarele celor două universități şi au avut loc diferite evenimente menite să vină în sprijinul cercetătorilor, precum training, workshop-uri și conferințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.