Discuții aprinse pe cel mai mare grup de Facebook local, Info Iași, după ce conf.dr. Silviu Gurlui, cadru didactic al Facultăţii de Fizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a distribuit noi date privind gradul de poluare din cartiere considerate sigure.
Silviu Gurlui a înregistrat luni dimineață, valori și de cinci ori mai mari decât cele admise în mai multe cartiere ale Iașului. El avertiza încă de sâmbătă, 3 martie, că în Iași se va manifesta un fenomen de inversiune termică, un fenomen natural ce blochează practic noxele emise la nivelul solului, realizând o serie de măsurători ale valorilor particulelor materiale PM 2.5 (particule mai mici de 2,5 microni) şi PM 10 (<10 microni). Aceste particule arată gradul de poluare din zona monitorizată, fiind printre cele mai nocive emisii.
În condiţiile în care condiţiile maxime admise sunt de 50 µg/m3 pentru PM10 şi 25 µg/m3 pentru PM2.5, profesorul a găsit ieri dimineaţă, valori și de cinci ori mai mari: de 203 PM10 şi 86 PM2,5 în Ezăreni, 279 PM10 şi 124 PM2.5 în Păcurari şi 223 PM10 şi 108 PM2.5 în Copou.
„Păcurari, depășiri de peste 5 ori ale limitelor maxime la PM2.5 si PM10. Fenomen cauzat de inversia termică anunțată de sâmbăta 3 martie pentru întreaga regiune din NE țării. Evident, dacă nu ar fi poluare la sol, fenomenul nu ar fi grav. Dar cum avem atâția poluanți, natura nu ne oferă decât o imagine a ceea ce facem….
Reamintesc limitele suportabile PM10 (50 micrograme/m3) si PM2.5 (25 micrograme/m3). Foarte mari cocentrații s-au înregistrat cu particule PM2.5 cauzate în cea mai mare parte exclusiv de trafic (noxele emise de mașini).
În Copou, concentrația de PM2.5 era depășită dimineață de peste 4 ori!!!”, arăta Silviu Gurlui pe grupul Info Iași.
În multe dintre fotografiile postate de profesor apare vizibil şi fenomenul de tip smog, o ceaţă densă lăsată la nivelul clădirilor care produce un aer irespirabil.
Silviu Gurlui spune că astfel de măsurători sunt mai importante decât cele de tip medie, realizate la staţiile APM sau de către privaţii care au propriile instalaţii pentru că riscurile pentru sănătate sunt foarte mari dacă o valoare critică este mare şi pentru o perioadă scurtă de timp, de zeci de minute. Iar media lunii respective va arăta, invariabil, o valoare mai redusă, care poate fi considerată de oficialități ca fiind „suportabilă“.
Spre seară, fenomenul de inversie termică a dispărut.
„Inversia termică a dispărut pe seară iar traficul în zona Colegiului „Costache Negruzzii” s-a redus considerabil. Efectul, scăderea poluării de mai bine de trei ori. Adică revenirea la valori sensibil înbunătățite, aproape de normalitate!”, a scris profesorul pe pagina sa de Facebook.