Situație fără precedent! Fermierii sunt revoltați de prețurile mari ale cărnii

0
392

Creșterile de prețuri la alimente i-au revoltat și pe producători, nu doar pe cumpărători. Fermierii susțin că majorările nu se justifică, mai ales că ei au redus prețurile la începutul anului. Astfel, kilogramul de carne de porc pleacă din fermă la un preț de sub 5 lei și ajunge la raft la prețuri de 12-14 lei.

 

Au crescut prețurile după Sărbători

Producătorii de carne arată cu degetul spre distribuitori, cu precădere spre supermarketuri. „Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) solicită marilor lanțuri de magazine să revizuiască prețurile de la raft pentru a crește consumul cât și prețul oferit producătorilor. Este inadmisibil ca în luna ianuarie 2018 prețul să fie mai mare față de luna decembrie 2017 – lună în care de regulă cererea se dublează! Creșterea de preț nu se datorează unei creșteri din partea fermierilor, ci este o creștere speculativă pe care membrii ACEBOP nu o înțeleg, deoarece în această perioadă consumul de carne este scăzut”, Mary Pană, președintele ACEBOP.

Inexplicabil! Scade prețul la producător și crește la raft

Pe lângă creșterea de prețuri la raft, care duce la scăderea consumului, fermierii anunță că lanțurile de comercianți au făcut presiuni și au obținut reduceri de preț la poarta fermei. „În ultimele 30 de zile prețul oferit fermierilor de către marile lanțuri de magazine (care dețin monopolul cu 60% din segmentul de vânzare produse alimentare al României) a devenit derizoriu. Astăzi producătorii au ajuns să vândă carnea de pasăre  la 4-5 lei/kg, iar la raft cumpărătorul să scoată aproape dublu din buzunar! Prețul cărnii de porc la poarta fermei a scăzut sub 5 lei/kg, iar presa ne informează astăzi de prețuri  în creștere”, susține Mary Pană.

În Occident se consumă mai multă carne

Statisticile oficiale spun că fiecare român consumă anual circa 60 kg de carne, din care mai mult de jumătate este carne de porc. Carnea de păsăre consumată este estimată la circa 15 kg de persoană, diferența fiind reprezentată de carnea de vită, oaie sau pește. Deși românii cred că alimentația lor include multă carne, statisticile arată că media europeană este de 75 kg de persoană, adică cu 15 kg mai mult decât în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.