Purtarea măștii sanitare este în continuare o măsură de protecție obligatorie în toate spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași.
La Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva”, măsura a fost și a rămas obligatorie cu atât mai mult cu cât în unitatea sanitară sunt spitalizate în ultima perioadă tot mai multe persoane diagnosticate cu Covid 19.
Aceeași regulă este aplicată în continuare și la Spitalul de Pneumoftiziologie.
”La Spitalul de Pneumoftizilogie Iași nu s-a renunțat la purtarea măștii (măsură obligatorie și înainte de pandemie), suntem un spital cu patologie infecțioasă înalt contagioasă, și nici la testarea rapidă a tuturor persoanelor care se adresează spitalului (pacienți în toate secțiile) sau aparținatori care vizitează pe cei aflați în unitatea noastră sanitară. Aceste măsuri sunt sunt reglementate prin protocol intern”, a declarat dr. Radu Crișan-Dabija, managerul spitalului.
Măsura purtării măștii de protecție este obligatorie și la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Maternitățile ”Elena Doamna”, ”Cuza Vodă”, dar și la Spitalul de Copii.
”Am păstrat această măsură mai ales din dorința de a fi precauți. Pacienții noștri sunt copii cu diverse probleme de sănătate, de multe ori cu un sistem imunitar slăbit.
La începutul săptămânii aveam internați șapte pacienți cu formă medie pozitiv Covid, dintre care șase copii sub doi ani, cel mai mic având de numai 21 de zile. Prezentau manifestări digestive și repiratorii, cu evoluție favorabilă”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”.
Experţii din domeniul sănătăţii susțin că purtarea măștii sanitare este eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19.
De asemenea, igiena mâinilor trebuie făcută riguros, în acest fel diminuând nu doar contactarea virusului SARS COV 2, dar și a altor patologii infecto-contagioase.