Programul Rabla pentru electrocasnice se extinde! Oficialii de la Ministerul Mediului au anunţat că anul acesta românii îşi vor putea înlocui şi televizoarele sau calculatoarele vechi. Deşi este blocat încă, ministrul se gândeşte să dubleze bugetul pentru acest program. Asta ar însemna că anul acesta ar putea fi disponibile 120 de mii de tichete de reducere.
Românii îşi vor putea încocui aşadar nu doar maşina de spălat, frigiderul şi aerul condiţionat ci şi televiyoarele şi calculatoarele vechi.
COSMIN TEODORU, directorul direcţiei Deşeuri din Ministerul Mediului: Televizoare, calculatoare. Se ia în calcul inclusiv ca persoanele juridice să devină eligibile, în principiu instituţiile, scrie observator.tv.
GRAȚIELA GAVRILESCU, Ministrul Mediului: Şi anul acesta o să avem bani pentru electrocasnice şi chiar ne-am gândit să dublăm suma.
Retailerii preconizează că programul „RABLA pentru electrocasnice”, în privinţa calculatoarelor, nu va funcţiona la fel de bine. De ce? Pentru că toată tehnologia de aici s-a mutat în smartphoneuri. Mai mult, piaţa sistemelor PC a scăzut cu mai mult de 30% în ultimii trei ani.
Marile magazine se aşteaptă la vânzări record la televizoare.
ALIN ROŞU, directorul unui magazin de electrocasnice: Sunt foarte multe solicitări de la persoane care depozitează un televizor mai vechi într-un anumit spaţiu şi practic le-ar fi mai uşor să scape de el dacă ar primi ceva în plus. De exemplu, dacă un client a avut un televizor cu diagonala de 80 de cm, îşi doreşte acum unul cu diagonala de minimum 1 metru.
Programul „Rabla pentru electrocasnice” este încă blocat de bugetul pe 2019. Pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu, românii sunt înştiinţaţi că perioada de înscriere este inactivă, mai scrie observator.tv.
În 2018, chiar în prima zi de înscriere, aproape jumătate dintre vouchere au fost rezervate. Până acum, în schimbul unui electrocasnic vechi românii puteau obţine tichete cuprinse între 200 şi 400 de lei. Cu cât noua achiziţie consumă mai puţină energie, cu atât valoarea voucherului este mai mare.
Programul urmăreşte mai ales reciclarea şi colectarea vechilor aparate. Deşi sunt periculoase pentru mediu şi pentru sănătate, reciclăm cu 30.000 de tone de aparate mai puţin decât suntem obligaţi de Uniunea Europeană.