Scrisoarea unui chirurg plecat din țară, după o lungă carieră la „Spiridon”: „Domnule manager, să vă fie rușine”

0
307

Chirurgul Florin Grecu, care, în vara acestui an, a plecat în Iași din cauza unor diferende pe care le-a avut cu conducerea spitalului „Sfântul Spiridon”, a remis ziarului o scrisoare deschisă adresată managerului unității sanitare, Ioan Bîrliba.

În cadrul scrisorii, Grecu explică în detaliu motivele care l-au determinat să plce din spital. Redăm, mai jos, epistola sa, în format intergral.

„Domnule Manager Barliba,

Nu este tarziu sa va raspund la afirmatiile dvs facute la adresa mea in articolul aparut in presa, in cursul lunii iulie! Ma folosesc de dreptul la replica, si o fac in mod oficial, pentru ca sunt convins ca sunt multi acei interesati sa afle ce s-a intamplat inainte de plecarea mea din spitalul pe care il conduceti! Va raspund punct cu punct:

Nu am motivat de ce plec! Plec « de bine » ce mi-a fost in Spitalul Sf Spiridon in ultimii opt ani, si sunt foarte multe de spus pe aceasta tema ! Voi vorbi despre aceste aspecte, la momentul potrivit ! Exista cineva care este interesat sa imbunatateasca ceva in aceasta institutie medicala!

Sunt de acord cu dvs ca exista colegi cu experienta, sau mai tineri, care ma pot inlocui, si sper ca vor dori sa faca acest lucru! Nimeni, chiar nimeni, nu este de neinlocuit, nici chiar dvs ! Este nevoie ca cineva sa abordeze cazuistica acestui spital in maniera in carea am facut-o eu, sau mai bine decat am reusit eu  sa o fac! Am abordat cazuri din tot spectrul de patologie al specialitatii pe care o am, iar rezultatele obtinute au fost « motorul » activitatii mele ulterioare!

In plus fat de aceasta activitate chirurgicala de baza, am initiat la nivel de centru universitar Iasi prelevarea de organe pentru transplant, pentru perspectiva realizarii transplantului hepatic in aceasta unitate. Dupa o munca sustinuta pe parcursul a 4 ani (2002 – 2006) am reusit alaturi de o mana de oameni si cu sprijinul colegilor din mai multe unitati medicale, sa schimb mentalitatile oamenilor, sa organizez ceea ce urma sa devina centrul de prelevari de organe pentru transplant, de la Sf Spiridon. Prelevarile au fost initiate, dupa cum bine stiti, in 2007, ianuarie.  Au fost momente memorabile, un nou inceput pentru medicina ieseana ! De atunci prelevarile au continuat cu pretul unor eforturi foarte mari ! Acea mana de oameni care lucrau aproape zi si noapte (muncind peste program si stand noaptea in spital pentru un ideal profesional), a capatat experienta, recunoscuta de autoritatea nationala in acest domeniu. Astfel s-a ajuns ca un potential donator in stare de moarte cerebrala, sa poata salva cateva vieti prin intermediul organelor donate la Iasi, in temeiul legislatiei existente. Regret ca am fost inlaturat din aceasta echipa ! Regret mai ales modul miselesc in care am fost inlaturat, in anul 2012, cand prelevarile s-au mutat din clinica a III-a, in clinica I-a, iar mie mi s-a interzis sa intru in sala de prelevare! V-am interpelat la acea vreme, privitor la ceea ce se intampla pe aceasta tema, de mai multe ori, verbal si in scris ; raspunsurile dvs au fost jalnice ! Ati mintit, ati uneltit impreuna cu cei interesati sa preia un lucru gata facut! V-ati dat concursul la ceea ce s-a intamplat atunci! Atunci a fost inceputul!

Ulterior, m-am canalizat pe chirurgia oncologica, incercand sa pun bazele unui centru de oncoterapie avansata, impreuna cu cativa colegi mai tineri din clinica, cu un coleg si prieten oncolog care era foarte entuziasmat la acea vreme, realizand ceea ce era necesar de demonstrat ca se putea face si in spitalul Sf.Spiridon – citoreductia tumorala avansata si chimioterapia intraperitoneala normo- si hipertermica. Afirm acest lucru pentru memoria dvs si a celor care s-au implicat in acei ani, alaturandu-se acestui efort din partea unor colegi foarte competenti si entuziasti, sustinandu-l!  Am depus eforturi pe aceasta linie, ne-am format, am lucrat! In 2-3 ani, am acumulat experienta pe baza a suficiente cazuri care sa demonstreze fezabilitatea acestor protocoale terapeutice avansate in conditiile spitalelor iesene, cu referire expresa la Sf Spiridon, spital grevat de multiple disfunctionalitati si lipsuri. A fost un inceput promitator, nu numai in opinia celor care erau apropiati echipei restranse de chirurgi, anestezisti si oncologi care au lucrat la acesti pacienti si au obtinut acele rezultate favorabile. Oncoterapia avansata a fost initiata si la IRO in 2015, unde era si firesc sa apara ca centru de referinta pentru asemenea categorie de pacienti. La nivel de spital Sf.Spiridon, am continuat sa operez asemenea cazuri intr-o colaborare cu centre din strainatate (Milano si Regensburg).  In virtutea incurajarilor primite si a adresabilitatii crescande pentru pacientii cu neoplazii abdominale avansate, asemenea cazuri au fost abordate  pana in 2016. Pe parcursul acestor ani vi s-au prezentat si propus trei proiecte (dintre care, unul cu implicarea UMF Gr.T.Popa): doua de dotare specifica si unul de cercetare in acest domeniu, proiecte cu finantare prin programe guvernamentale. Mi-ati cerut si v-am adus planurile acestor proiecte, am discutat mult cu domnia voastra si cu dl director medical de la acea vreme, am venit cu toate explicatiile necesare pentru a fi discutate in comitetul director. Dar, spre dezamagirea mea si a colegilor mei, ati gasit de fiecare data solutii convenabile dvs pentru « a nu complica lucrurile » si nu ati avizat favorabil niciunul din aceste proiecte de care pacientii neoplazici adresati spitalului sf Spiridon, aveau nevoie!  Motivarile respingerilor acestor proiecte de la acea vreme (le tin minte si acum) au fost doar verbale. Eu v-am depus inscrisuri, dv ati raspuns doar verbal!

In ultimii 8-9 ani am cazut in dizgratia dvs pentru ca ati plecat urechea la barfe si uneltiri izvorate dintr-o invidie de nivel primitiv, invidie fata de ce realizasem pe plan profesional. Aceasta invidie a fost si va ramane « rugina » care erodeaza toate « varfurile de lance » actuale ale medicinei iesene! Cunoasteti foarte bine ca am reprezentat spitalul Sf Spiridon si UMF Gr.T.Popa, cu consecventa, la toate manifestarile stiintifice chirurgicale pe plan national si la cele mai importante la care am avut acces in strainatate! In ciuda conditiilor din ce in ce mai vitrege in care imi desfasuram activitatea in spital, am mers inainte! Dorinta mea a fost si va ramane de a ma forma in continuu, de a fi la curent cu cat mai multe noutati in specialitatea pe care o detin! Sub acest aspect, am constatat ca nu da bine in ochii dvs, ca cineva din afara grupului dvs de protejati, sa solicite ceva, sau sa vina cu unele opinii noi!

Stimate domnule manager Barliba, activitatea mea din clinica a III-a Chirurgicala nu a fost deloc « mai slabuta in ultima vreme » ! Este adevarat ca din partea d.nei Ionescu, cu functia de sef de clinica, am avut toata opozitia in planificarea interventiilor chirurgicale, si in ciuda faptului ca era la curent cu adresabilitatea mare pe care o aveam, mi-a limitat timpul operator. Practic aveam acelasi timp operator ca si un tanar specialist de un an sau doi ani vechime in clinica! Am fost nevoit sa-mi fac programari la pacientii electivi pentru cancer (care au reprezentat ponderea cazuisticii personale) pe perioade inacceptabil de lungi. Principiul d.nei Ionescu conform caruia “toti trebuie sa opereze” a fost in mod preferential aplicat! In plus, favoritismele, smecheriile si supterfugiile erau la ordinea zilei in managementul activitatii din clinica! In plus, incurajarile si indrumarea pe care dumneaei o acorda pentru dezvoltarea unei cariere chirurgicale solide a tinerilor din clinica, lasa mult de dorit!

As vrea sa va spun inca ceva, foarte simplu si direct, domnule manager: sa va fie rusine ca ati facut afirmatii despre viata mea personala (vezi Doamne, drept posibila explicatie fata de « activitatea slabuta » din spital)! Da, stie multa lume ca am divortat in 2010 ! Est e urat, si dovedeste cu prisosinta ca nu sunteti un om vertical! Intaresc cele afirmate, cu toata seninatatea, intrucat sunt detasat de acest subiect in ciuda spuselor dvs, sau a « babutei barfitoare » si a rezidentului Criklevicz, raspandind fel de fel de vorbe pe aceasta tema!

Domnule manager, v-ati inconjurat de oameni fideli, obedienti, ….dar care va mint! Abia am plecat din preajma lor, ii cunosc bine! Acesti oameni va mint din interes personal, va mint din teama, va mint din dorinta de a va face pe plac, sau pentru ca sunt mitomani ! Aveti printre prieteni (numiti chiar de dvs « prieteni ») si subalterni, cativa smecheri! Atentie, smecherii n-au ce cauta in functii decizionale, de raspundere! Ei au demonstrat doar atata inteligenta si pregatire cat sa evite o problema, si nu cat sa o rezolve ! Inteligenta si abilitatile lor nu sa vad pe plan profesional ! Din pacate, abilitatile lor sunt dirijate spre lucruri la limita normalului, la limita corectitudinii, la limita deontologiei profesionale. Acestia pozeaza usor ca inocenti, dar sunt imorali, si infatuati, si au ceva calitati de « formatori de opinie », adunand adepti dintre cei oportunisti sau naivi ! Acesti oameni asa zisi fideli, va sunt fideli pana la un moment dat, apoi… vom vedea !

Va sugerez, spre finalul acestor relatari asupra a ceea am trait in acest spital, dar si ca raspunsuri fata de afirmatiile dvs, domnule manager, sa va reconsiderati atitudinea fata de subalternii dv ! Ar trebui sa faceti acest lucru mai ales fata de medicii de seama pe care ii aveti, inca, in spital, dar care muncesc mai mult in umbra!  In spitalul pe care il conduceti sunt multe voci nemultumite de dvs, dar si multi cei cazuti in indiferenta fata de ceea ce se intampla! Sunt destule opinii si sugestii pe care le primiti in sedintele pe care le conduceti, si in care tineti sa va faceti show-ul de televiziune: va doresc sa le alegeti pe cele mai corecte si utile ! Este evident ca nu puteti crea si asigura un mediu profesional care sa indeplineasca dorintele si aspiratiile tuturor angajatilor, dar trebuie sa aveti mare grija fata de cei care se mentin competenti si competitivi in profesia lor, pentru ca acestia au cea mai mare susceptibilitate sa plece!

Garnitura de medici din Spiridon s-a « imbogatit » in ultimii ani cu multi tineri ! Este de dorit ca in ceea ce priveste pregatirea lor si dezvoltarea abilitatilor profesionale, acesti tineri sa aiba conditii mai bune decat pana acum.  In opinia multor pacienti, ceea ce ar dori sa intalneasca intr-un spital de acest rang, ar fi oamenii cu talent, cu inclinatie spre profesia aleasa, si nu in ultimul rand, sa fie morali ! Vorbim de calitati din ce in ce mai putin intalnite in lumea medicala ieseana.

Exista o asa zisa « elita » in profesia medicala (lucru foarte firesc) elita care se schimba, la Sf Spiridon, dupa cum vrea conducerea (lucru total nefiresc). Cum putea fi altfel, decat cum se intampla si in politica romaneasca ?!! Numai ca membrii acestei elite medicale nu pot dobandi calitati si merite peste noapte ! Elita profesionala adevarata se formeaza in timp, cu cheltuiala si sacrificii profesionale si personale.

Nu cred ca v-ati asteptat ca dupa doua sanctiuni disciplinare, inscenate impotriva mea de cinci colegi din acest spital, eu sa ajung sa spun « gata, imi ajunge, aici nu mai este locul meu… » !

Inchei printr-o intrebare la care nu astept raspuns : …daca va aparea spitalul regional de urgente, undeva pe teritoriul Iasului, puteti prevedea ce se va intampla cu spitalul Sf. Spiridon?

Florin Grecu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.