Școala elitelor și-a deschis porțile: disciplinele pentru care pot opta elevii, la Centrul de Excelență

0
205

La Colegiul Național din Iași, a avut loc joi, deschiderea oficială a activităților la Centrul de Excelență. În sala de festivități a colegiului au fost prezenți elevi dornici de succes și de schimbare, profesori-coordonatori, părinți, reprezentanți media și autorități ale Inspectoratului Școlar Județean Iași. Întregul eveniment ne-a convins că educația ieșeană stă sub semnul ideii de excelență, iar suscesele anuale ilustrează o tradiție, un spirit al orașului și al școlii.

Cu o activitate neîntreruptă de 18 ani, CEX este un proiect de succes la nivel regional și național, având scopul de a maximaliza dezvoltarea potențialului fiecărui tânăr și de a-i facilita evoluția către performanțe înalte, prin oferirea de experiențe de învățare diferențiate în raport cu experiențele obișnuite oferite de curriculum național.

Actvitatea la CEX este centrată pe selecția tinerilor și constituirea grupelor de performanță, implementarea unor programe de educație diferențiată, încadrarea cu persoal didactic profesionist, inițierea unor parteneriate cu instituții din comunitatea locală, în scopul îmbunătățirii condițiilor și a asigurării resurselor necesare activităților specifice.

La Centrul de Excelență Iași elevii pot opta pentru una sau mai multe din cele 15 discipline, pentru care se va continua pregătirea centralizată în acest an școlar: matematică, limba și literatura română, limba engleză, limba franceză, limba germană, limba rusă, istorie, geografie, fizică, astronomie, chimie, biologie, informatică și șah.

Publicul a fost salutat de către Vasile Sorohan, directorul CEX Iași, care le-a urat atât elevilor, cât și cadrelor didactice un an rodnic, relevanță și eficiență în educație, pentru a ajunge la performanță înaltă. „Ne dorim un an plin de reușite, de premii și distincții, un an în care cât mai mulți elevi să își descopere, și cu ajutorul CEX, pasiunea pentru științele umaniste sau exacte.”, a subliniat prof. Vasile Sorohan.

Mihaela Mariana Țura, director-adjunct CEX Iași, a vorbit despre desfășurarea cursurilor la CEX în anul școlar 2018-2019, situația grupelor și a normelor, rezultatele olimpiadelor din anul precedent, numărul de elevi ( înscriși/selectați/absolvenți), disciplinele de studiu, numărul de profesori (peste 324), filiala Pașcani etc. Ca element de noutate, a menționat Țura,  anul acesta CEX va deschide două grupe de elevi performeri: o grupă de elevi la matematică (pentru clasele 7-9) și o grupă la anatomie (pentru clasa a 7-a).

Pentru anul școlar 2018-2019 CEX are ca ținte următoarele aspecte: identificarea și aplicarea unor strategii de flexibilizare și de eficientizare a activității CEX; optimizarea procesului de organizare a olimpiadelorși a concursurilor școlare; sprijinirea instituțiilor de învățîmânt interesate să elaboreze și să pună în practică programe proprii destinate tinerilor capabili de performanță, precum și creșterea numărului de parteneriate/colaborări cu mediul academic, în vederea optimizării resurselor științifice, educaționale, necesare instruirii diferențiate pentru atingerea performanței.

Agenda evenimentului a mai inclus un scurt program muzical al unui cvartet de elevi talentați, care au încântat publicul prin prestanță și expresivitate în muzica clasică.

Deci, rolul Centrului de Excelență Iași este acela de a asigura tinerilor cu abilități înalte o pregătire deosebită, bine focalizată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, de a promova metode de stimulare a creativității și a gândirii divergente. Nu în zadar unul dintre motto-urile comunicărilor din cadrul manifestării a fost afirmația lui Confucius: „Natura ne-a făcut asemănători. Educația ne deosebește.” Or, Centrul de Excelență din Iași ne demonstrează în continuare că școala ieșeană e reprezentativă la nivel național pentru tot ce înseamnă conceptul de calitate în educație.

 

Un reportaj de Elena Godzin

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.