Miercuri, 5 septembrie se deschide „Școala de Toamnă Cantus Mundi Iași”, pogram gratuit care se adresează atât elevilor, cât și profesorilor din județul Iași. Atelierele, găzduite de Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, vor fi susținute de doi dintre membrii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Teodora Jaworski și Emanuel Pecingină – dar și de formatori ai Programului Național Cantus Mundi: Lăcrămioara-Ana Pauliuc, Marilena Rădulescu și Ana-Maria Rusu.
Pe 9 septembrie, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, începând cu ora 14:00 va avea loc un recital al tinerilor cursanți, care vor avea astfel ocazia de a prezenta în fața publicului ceea ce au învățat la „Școala de Toamnă Cantus Mundi Iași”.
Programul „Școala de Toamnă Cantus Mundi Iași” propune copiilor și adulților o gamă complexă de cursuri. Elevii vor avea ocazia să învețe noțiuni muzicale de bază pornind de la muzica din filme și desene animate, dar și să exploreze eleganța ritmică a jazz-ului. Pentru profesori, echipa Cantus Mundi a pregătit o serie de ateliere introductive despre dirijatul coral și despre beneficiile cântatului în cor asupra copiilor.
„Școala de Toamnă Cantus Mundi Iași” este un program organizat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Primăria Municipiului Iași. Acest proiect reprezintă o ofertă educațională și culturală de elită, fiind o continuare firească a „Școlii de Vară Cantus Mundi” desfășurată în perioada 9 iulie – 1 august, în București. Aici, timp de aproape o lună, peste 300 de copii au frecventat zilnic atelierele gratuite ale Școlii, cu tematică diversă, de la cor, actorie și percuție până la improvizație, dezvoltare personală, mișcare scenică și jocuri. Cele peste 1.000 de ore de atelier au fost susținute de nume sonore în domeniul muzical, artistic și educațional, printre aceștia aflându-se Anna Ungureanu – dirijorul celebrului cor Madrigal, percuționistul Zoli Toth sau cântăreața de jazz Irina Sârbu. Sub sloganul „Schimbăm România prin muzică!”, Programul Național Cantus Mundi își propune ca, prin aceste demersuri educaționale, să revitalizeze mișcarea corală din țară.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin implicarea voluntară a membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 900 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.