Sărbătoarea de Dragobete în contextul globalizării – Tradițiile Iașului

0
131

Vineri, 24 februarie 2023, de la ora 11.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Asociația „Prietenii Bârnovei” Iași și Primăria Ciortești, Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Ciortești, alături de Școlile Gimnaziale ale comunei organizează o întâlnire specială de Dragobete.

 Ziua de Dragobete, aniversată anual în data de 24 februarie de Sărbătoarea celei de Întîia și A Doua Aflări a Capului Sf. Ioan Botezătorul, denumită popular Rogobete, Bragobete, Dragobete prilejuiește un nou eveniment acest an și o gazdă inedită – „Tramvaiul Iei” și un titlu deosebit Sărbătoarea de Dragobete în contextul globalizării.

În tradiția magică a poporului român aceasta este ziua când se logodesc păsările şi iese ursul din bârlog și prin celebrarea căreia întărim certitudinea adânc înrădăcinată în spiritul nostru, că iubirea conduce la reînnoirea lumii.

Conform etnografului Marcel Lutic de la Muzeul de Etnografie a Moldovei, denumirea de Dragobete provine de la „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare religioasă care în slavă se numește Glavo-Obretenia. Românii au adaptat-o, astfel apărând sub diverse nume: „Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”, până când s-a impus ca Dragobete”, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” mai este denumită Drăgaica. (Mic dicționar Academic)

Lector univ. dr. Silviu Teodor Stanciu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design va susține prelegerea – „Sărbătoarea de Dragobete în contextul globalizării” despre Iașul romantic, clădiri, trasee și personalități.

Pentru a expune explicativ această temă, în cadrul cursei speciale pe traseul Târgu Cucu – Copou, lector Silviu Teodor-Stanciu ne va vorbi despre efectele globalizării asupra acestei sărbători.

 „Tradițiile Iașului” face parte din proiectul „Carte și tradiție românească” care încurajează cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei și se adresează în special publicului tânăr. Vom căuta să evidențiem expunerile pe diferite teme legate de gospodăria satului, dar și expozițiile mixte de carte și obiecte tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.