Salariile unor români depășesc suma câștigată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, dacă șeful statului câștigă în prezent suma de 15.000 de lei net lunar, o serie de români câștigă 16.000 de lei pe lună fără a ocupa funcții atât de importante.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis marți către Ziarul Financiar o informație de ultim moment potrivit căreia, cei 26 de consilieri ai membrilor Consiliului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – vor primi salarii de „numai“ 13.500 lei net lunar în medie, după reîncadrarea în funcţia de „experţi în management şi de responsabili“.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care aceștia câștigau anterior 16.300 de lei net lunar, spre deosebire de preşedintele României care câştigă 15.000 de lei net lunar și salariul mediu net în România, care este de 3.300 de lei.
Situația devine și mai controversată având în vedere faptul că cei 26 de consilieri actuali „experţi“ sunt numiţi de membrii Consiliului ASF, fără concurs, fiind o adevărată luptă de culise şi de influenţe politice pentru a ajunge la aceste poziţii.
Astfel, membrii Consiliului ASF, adică cei pe care îi consiliază consilierii deveniţi acum „experţi“ sunt plătiţi cu sume între 5.000 de euro (20.000 de lei) şi 12.000 euro net (60.000 de lei) net lunar. Fiecare membru al Consiliului ASF are „dreptul“ la 2-4 consilieri, în funcţie de poziţia executivă sau neexecutivă din board.
„Procesul de reorganizare a urmărit o simplificare şi totodată o eficientizare a aparatului de lucru al cabinetelor membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma căruia au fost reduse şi cheltuielile asociate acestor structuri organizatorice în medie cu aproximativ 20%.“, a transmis Autoritatea.
În același timp, acesta a mai menționat faptul că, la nivelul instituţiei salariul mediu net este de 10.660 de lei (2.200 de euro).
Făcând o comparație, salariul mediu net în BNR este de 8.160 de lei lunar (1.700 euro), potrivit calculelor realizate de ZF din raportul pe 2019 al Băncii Naţionale, adică cu 55% peste media sistemului bancar şi de 2,7 ori mai mult faţă de salariul mediu pe economie. Salariul mediu net lunar din ASF de 10.660 de lei este de 3,3 ori mare decât salariul mediu net pe economie şi dublu faţă de salariul mediu net de circa 5.500 lei din piaţa de asigurări, cea mai mare dintre cele trei pieţe supravegheate de această instituţie – asigurări, pensii private şi burse.
Un alt lucru neclar este faptul că nici listele consilierilor membrilor Consiliului ASF şi nici cei ai membrilor boardului BNR nu sunt disponibile pe site-ul acestor instituţii publice, aşa cum ar fi normal. Astfel că, până în prezent nu se știe cine sunt persoanele care încasează astfel de sume, ce studii au și care a fost locul de muncă anterior al acestora.