Şeful Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) a murit din cauza unei boli grave, a afirmat Ministerul rus al Apărării, potrivit Euronews.
Igor Korobov, în vârstă de 62 de ani, a condus agenţia de spionaj din 2016.
Korobov este un veteran militar din perioada sovietică, care a făcut parte din forţa aeriană şi, conform biografiei sale oficiale, a început să lucreze pentru GRU în 1985.
GRU este agenţia pe care Marea Britanie a acuzat-o de implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în luna martie în oraşul britanic Salisbury.
De asemenea, GRU, înfiinţat în 1918 după revoluţia bolşevică, reprezintă una dintre cele trei agenţii de informaţii principale din Rusia, alături de Serviciul Federal de Securitate internă şi Serviciul de Informaţii Externe (SVR).
Olanda a acuzat de asemenea agenţia rusă că a încercat să hăckuiască Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care are sediul la Haga.
În plus, agenţiile americane de informaţii au susţinut că GRU ar fi încercat să hăckuiască alegerile prezidenţiale din SUA de acum doi ani.
Rusia a negat toate acuzaţiile, însă după otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul, care a negat implicarea în cazul Skripal, a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia. De asemenea, poliţia britanică a legat atacul din Salisbury de un incident separat de otrăvire cu Novicioc, care a avut loc în 30 iunie în localitatea învecinată Amesbury, ce a dus la moartea unei femei în vârstă de 44 de ani. Rusia a negat implicarea şi în acest caz.
De altfel, Korobov se afla de doi ani pe lista sancţiunilor americane, fiind adăugat de Trezoreria SUA în decembrie 2016 după ce Rusia a fost acuzată de lansarea de atacuri cibernetice şi alte acţiuni de subminare a democraţiei.
Totuşi, el a fost văzut uneori ca un aliat cooperant în războiul Statelor Unite împotriva terorismului după atacurile din 11 septembrie 2001. Într-un caz aparte, uimitor şi fără precedent, lui Korobov i s-a permis să facă parte dintr-o delegaţie de membri de nivel înalt ai sectorului de informaţii rusesc ce a vizitat SUA în februarie 2018, care s-a întâlnit cu oficiali ai comunităţii de informaţii americane pentru a discuta despre diverse iniţiative antitero, potrivit Zero Hedge.
Korobov a fost bolnav de la începutul lunii octombrie, când unele rapoarte au dezvăluit că el a fost criticat sever de însuşi Vladimir Putin pentru gestionarea eronată a acuzaţiilor legate de cazul Skripal.
Conform The Daily Mail, după o confruntare cu Vladimir Putin furios, Korobov s-a îmbolnăvit subit.
Sursa: Epoch Times