După o lecţie dură primită iarna trecută, când 199 de oameni au murit de gripă, singurii care par să fi învăţat ceva sunt pacienţii. Unii doctori spun că au vaccinat deja antigripal sute de copii şi adulţi.
Mulţi şi-au plătit singuri serul, după ce Ministerul Sănătăţii ar fi comandat prea puţine doze – potrivit medicilor de familie. Iar următoarea tranșă va ajunge în cabinete abia peste 3 săptămâni.
Peste 92.000 de cazuri de pneumonii, infecţii respiratorii virale şi cu simptome de gripă, au fost raportate în ultima săptămână. Cu 11% mai multe faţă de cea precedentă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor de 15 ani, iar în 2012 a ridicat prioritatea la acelaşi nivel cu a imunizării vârstnicilor, a bolnavilor cronici şi a copiilor mici. Acum, vaccinarea femeii însărcinate e prioritate absolută, tocmai că o singură doza protejează şi bebeluşul, până la 6 luni de viaţă.
Doar că în România, gravidele nu sunt pe lista de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii. De fapt, din lista celor expuşi la gripă, au fost vaccinaţi gratuit în procent de 100% doar medicii şi asistentele. În rest, foarte puţini dintre bolnavii care au acest drept au fost chemaţi la cabinetele de familie.
Dr. Sandra Alexiu, medic de familie: ”Nu mai avem cu ce vaccina. Primele transe au fost în cantităţi foarte mici. Sunt colegi în Bucureşti care au primit 5 doze în sectorul 5, în celelalte sectoare au primit 10 sau 15”.
Adică doar pentru un pacient din 10 cu risc mare de complicaţii. Pentru restul, dar şi pentru copiii şi adulţii sănătoşi, singura soluţie a fost să-l cumpere din farmacii.
Lanţurile mari au epuizat din nou stocul de ser injectabil, iar următorul lot este aşteptat după 15 noiembrie. Pentru copiii de peste 2 ani se poate folosi vaccinul antigripal intranazal, care costă peste 100 de lei şi se găseşte tot mai greu.
Medicii atrag atenţia că, la prima vaccinare antigripală, copiii au nevoie de două doze la interval de cel puţin 4 săptămâni. Fiolele se păstrează obligatoriu la frigider, dar nu pe uşă şi nici aproape de peretele din spate, unde pot îngheţa.