România este țara europeană cu cea mai ieftină mâncare. Potrivit unui studiu Eurostat, prețurile bunurilor și serviciilor de larg consum sunt de trei ori mai mari în UK și țările nordice, față de România și Bulgaria.
Harta Eurostat a fost realizată pe prețurile medii din 2019 și reprezintă raportul fiecărei țări la media europeană (UE28). Astfel, dacă Irlanda este la 141% din media UE, iar Marea Britanie la 121%, prețurile din România și Bulgaria sunt la jumătate (55%, respectiv 53%), potrivit biziday.ro.
Comisia remarcă faptul că strict în materia produselor alimentare de larg consum, prețurile din România sunt la doar 66% din media europeană, cel mai mic nivel dintre toate statele. În Polonia prețurile alimentelor sunt la 70%, urmează apoi Bulgaria (78%), Lituania (82%) și Ungaria (85%).
La polul opus cele mai scumpe alimente sunt în Danemarca (129%), urmată de Luxemburg și Austria (ambele 124%), Finlanda (119%), Irlanda (116%), Franța (115%), Suedia (114%), Malta (113%) și Belgia (112%).
Cele mai ieftine restaurante și hoteluri sunt însă în Bulgaria (45% față de media UE), de peste trei ori mai ieftine decât în Danemarca (156%). În România nivelul tarifelor la această categorie a fost de 54% din media UE.
În ceea ce privește prețul articolelor de îmbrăcăminte, diferențele de preț au fost mici. Bulgaria a avut cele mai mici prețuri, 79%d in media UE, iar Danemarca cele mai mari, 132%, urmată de Suedia (118%) și Finlanda (115%).


