Răzvan TIMOFCIUC, consilier local: ”Domnule CHIRICA, gara internațională NICOLINA și PASAJUL pietonal subteran de lângă pot fi MODERNIZATE”

0
333

Consilierul Răzvan Timofciuc, în ultima ședință de Consiliu  Local din luna iulie, la secțiunea de interpelări, a solicitat primarului Mihai Chirica inițierea demersurilor pentru realizarea unui parteneriat cu Ministerul Transporturilor în vederea modernizării și reabilitării a Gării Internaționale și a pasajului subteran pietonal din imediata apropiere, care face legătura între strada Bradului și Bulevardul Nicolae Iorga.

”Acum avem cadrul legal pentru realizarea unui parteneriat Primărie – Ministerul Transporturilor în vederea modernizării Pasajului pietonal subteran din zona Gării Internaționale și chiar a Gării Internaționale. Guvernul a dat o ordonanța de urgenta care permite acest lucru.

În 30 iunie 2022, Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că ”unităţile administrativ-teritoriale, în baza documentaţiilor tehnico-economice elaborate, pot propune Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii constituirea de parteneriate pentru implementarea de proiecte pe infrastructura feroviară publică”.

Cu alte cuvinte, Guvernul României acordă unităţilor administrativ – teritoriale dreptul de a administra infrastructură feroviară publică”, a declarat Răzvan Timofciuc.

Primarul Chirica, în schimb, în timpul ședinței, a declarat că ordonanța de guvern se referă la ”acele obiective care nu sunt utile Companiei de Căi Ferate” și că modernizarea Gării Internaționale și a pasajului nu pot face obiectul unui parteneriat cu Ministerul Transporturilor în vederea modernizării.

Din punctul meu de vedere, textul ordonanței de urgență este clar și explicit: Primăria Iași poate realiza un parteneriat cu Minsiterul Transporturilor în vederea demarării unor lucrări de modernizare și reabilitare la pasajul subteran din zona Gării Internaționale și chiar a Gării internaționale. Primarul Chirica nu vrea să își assume aceste investiții”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local USR.

Extras din ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 107 din 30 iunie 2022

Articolul 11^2

(1) Unitățile administrativ-teritoriale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară, legal constituite, în baza documentațiilor tehnico-economice elaborate, pot propune Ministerului Transporturilor și Infrastructurii constituirea de parteneriate pentru implementarea de proiecte pe infrastructura feroviară publică, privind:

  1. a) serviciu public de transport feroviar de călători de interes local;
  2. b)infrastructura feroviară publică;
  3. c)regenerarea urbană;
  4. d) producerea, gestionarea inteligentă, distribuția și utilizarea de energie din surse regenerabile;
  5. e) sistemele inteligente de transport.

(2) Odată cu propunerea transmisă Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a implementa proiecte în parteneriat, autoritățile publice locale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară au obligația de a fundamenta capacitatea de implementare, derulare și administrare, după caz, a proiectelor prevăzute la alin. (1).

(3) În vederea implementării, derulării și, după caz, administrării proiectelor prevăzute la alin. (1), lista proiectelor și mandatarea companiei naționale care administrează infrastructura feroviară pentru constituirea parteneriatelor și pentru aprobarea protocoalelor de implementare:[1]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.