Doi săteni din Iași au protestat în această dimineață, în fața Tribunalului Iași solicitând să li se facă dreptate în privința recuperării pământurilor. Alături de ei, Alecu Chitaru, un personaj controversat și extrem de periculos, condamnat la 9 ani de închisoare pentru tentativă de omor. În urmă cu 11 ani, acesta l-a înjunghiat pe șeful ADS.
„Mi-au luat terenurile. Mă judec de 20 de ani și nu mi se face dreptate”, spune femeia care protestează alături de soțul său în fața Tribunalului.
Lângă protestatari, nimeni altul decât Alecu Chitaru, cel care se pare i-a consiliat pe cei doi.
„Noi, asta se cere. Articolul 509, aliniat 9, judecarea în lipsă, ca să avem sentința și Articolul 41, aliniatul 1 din noul Cod de procedură. Judecătorii care au judecat recursul în anulare au fost incompatibili, deoarece tot ei au judecat apelul. Au încălcat legea. Cerem o judecată dreaptă, imparțială”, ne-a declarat Alecu Chitaru.
„Noi cerem o audiență la președintele Curții de Apel și la cel de la tribunalul Iași pentru a cere ca aceste dosare să fie judecată imparțial. Vrem o judecată dreaptă”, mai spune Chitaru.
Cine e Alecu Chitaru
În 2002, când a apărut în peisajul media din Iaşi, Chitaru se recomanda ca un milionar venit din Anglia, unde susţinea că are o firmă de construcţii. De Crăciun a făcut donaţii de 100.000 de lei, constând în pachete cu mâncare pentru săraci. A condiţionat o donaţie de 1 milion de euro pentru Maternitatea Cuza Vodă de numirea sa ca primar interimar al Iaşului, în locul lui Constantin Simirad plecat ambasador în Cuba, fiind refuzat de senatorul Ioan Solcanu.
Alecu Chitaru a devenit celebru în 2004, când a organizat o revoltă în Cotnari, mobilizându-i pe sătenii revoltați că nu-și primeau pământurile.
În 2006, a fost arestat pentru înjunghierea şefului ADS, Barna Tanczos, susţinând că doar l-a înţepat cu un cuţit şi că a vrut să-i lase pe cămașă litera Z, de la Zorro. „Am vrut doar să-l sperii. În fund l-am înţepat, nu în spate. Dar eu nu realizez ce s-a întâmplat. Îmi pare rău”. Psihiatrii au ajuns, la vremea respectivă, la concluzia că agresorul Chitaru prezenta o formă de paranoia, „având o tendinţă permanentă spre revoltă. Îşi doreşte foarte mult puterea şi se manifestă violent dacă nu o obţine”.
Înainte de întâmplarea aceasta, protestatarul a fost prins cu un cuţit asupra lui şi la Prefectura Iaşi, dar nimeni n-a bănuit că ar fi în stare să atace pe cineva.
După o condamnare de 9 ani de închisoare pentru o tentativă de omor, Chitaru nu s-a lecuit și s-a întors la Cotnari, unde şi-a deschis un „Birou Anticorupţie şi Antifraudă”.