Promisiuni de la CJ: Centru de Excelență pentru copiii din mediul rural și asfaltarea a 200 de kilometri de drumuri județene (VIDEO)

0
233

Consiliul Județean din Iași are două proiecte îndrăznețe:  crearea unui Centru de Excelență pentru elevii dotați din mediul rural și reabilitatea /modernizarea a 500 de kilometri de drumuri județene în doar în doi ani. Aceste  obiective vor fi finanțate din bani europeni și bani veniți de la Guvern, iar parteneri vor fi Inspectoratul Școlar Județean din Iași și Primăria.

„Cine investește în învățământ, investește în viitor!”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean din Iași, în cadrul conferinței de presă, care s-a desfășurat în data de 17 septembrie a.c., la sediul administrației județene. Popa spune că-și dorește ca una din investițiile făcute în educație să atragă spre carte elevii cu performanțe la învățătură din mediul rural, care provin din familii cu probleme financiare, precum și elevii olimpici din Republica Moldova.

În acest scop, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean din Iași, vor fi făcute anumite selecții ale elevilor cu rezultate înalte la învățătură, care vor avea oportunitatea să studieze în acest centru.  Rolul acestui centru de excelență este acela de a asigura tinerilor cu abilități speciale o pregătire deosebită, bine focalizată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, de a promova metodologii și instrumente pentru depistarea valorilor autentice și stimularea creativității specifice.

Județul Iași, a mai declarat, Maricel Popa, are peste 100 de copii care sunt câștigători la diferite olimpiade. „Ei sunt un aur al viitorului”,  crede funcționarul, de aceea  trebuie valorificați și promovați. În această ordine de idei, Consiliul Județean susține că va sprijini Inspectoratul și va finanța dezvoltarea centrului, prin: oferirea locurilor de cazare în cămine, a mesei, precum și o bursă în valoare de 50 de euro lunar. Se preconizează a folosi, în acest scop, clădirea Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron”, Iași, care a fost închisă până în prezent. De asemenea, președintele Consiliului Județean promite renovarea sălilor de clasă și pregătirea acestei locații pentru o bună desfășurare a procesului educațional.

O altă problemă acută, discutată pe agenda zilei, a fost dezvoltarea unei economii durabile, prin modernizarea și asfaltarea drumurilor județene. La conferință a fost prezent Ciprian Ovidiu Ciuca, inginer în specialitatea Drumuri și Poduri, în subordinea căruia se află Direcția de Drumuri, care, însă, nu a fost invitat să vorbească.

Problema drumurilor județene a fost prezentată de către președintele Consiliului Județean, care consideră că drumurile județene degradate trebuie modernizate și asfaltate în regim de urgență. Se cheltuiesc, susține oficialul ieșean,  mult mai mulți bani pentru întreținerea unui drum avariat decât lucrările de modernizare ale acestuia, făcute la timp. De aceea, Consiliul Județean este pregătit să dea lovitura: 200 de kilometri de drum județean vor fi reabilitați, în următorii doi ani, prin așternerea de covoare asfaltice. Este un proiect ambițios, rămâne să vedem totuși și dacă va fi realizat!

În acest sens, consilierii județeni vor dezbate, în ședința din data de 19 septembrie, aprobarea unui credit de angajament pentru încheierea unui acord cadru în vederea efectuării acestor lucrări, în perioada 2019-2021. Investiția estimată va fi de 107 milioane de lei.

 

Un reportaj de Elena Godzin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.