După revocarea Șefei DNA, ar trebui să fie numit un procuror-şef interimar până la reluarea procedurii de numire a unui nou procuror şef pe un mandat întreg.
Articolul 57, alineatul 7, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor arată că “în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 90 de zile într-un an”.
Astfel, după desemnarea unui interimar la conducerea DNA, se va relua procedura de numire în funcţie a unui procuror-şef al Direcţiei pentru un mandat întreg.
Potrivit legii în vigoare, propunerea o face ministrul Justiţiei.
Conform ultimelor modificări ale legii, care nu a intrat în vigoare fiind atacate la CCR, preşedintele este scos din procedura de numire, decizia urmând a fi luată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei.
Procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, potrivit regulamentului de ordine interioară preia exercitarea funcțiilor manageriale ale DNA, până când procurorul general Augustin Lazăr va delega o persoană la conducerea DNA, potrivit procedurii.
În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă, scrie Agerpres.
Reamintim, luni dimineață, purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat cu puțin timp în urmă că Președintele Klaus Iohannis a semnat decizia de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
Sursa: Europa FM