Prințesa Olga Sturdza – declarată, post-mortem, Cetățean de Onoare al Comunei Miroslava

0
238

Joi, 20 octombrie 2022, în Sala Verdi din cadrul Congress Hall Miroslava, s-a desfășurat prima ediție a Simpozionului Științific „Principesa Olga Sturdza – O viață în slujba lui Dumnezeu și a Patriei”.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Miroslava, la o zi după ce consilierii locali au aprobat conferirea, post-mortem, a titlului de Cetățean de Onoare al Comunei Miroslava „mamei orfanilor de război”.

Astăzi sărbătorim Ziua Liceului Tehnologic Agricol <<Mihail Kogălniceanu>> Miroslava, instituție de învățământ care a fost susținută și dezvoltată de prințesa Olga Sturdza. De aceea am decis ca în ziua de 20 octombrie să organizăm prima ediție a acestui eveniment dedicat <<mamei orfanilor de război>>.

Mulțumesc consilierilor locali pentru faptul că au votat acest proiect, distincția reprezintând un semn de înaltă prețuire și o reparație istorică față de cea mai importantă personalitate care a activat în comuna noastră în secolul trecut”, a declarat primarul Dan Niță.

Diploma de Cetățean de Onoare a fost înmânată Alteței Sale Prințul Dimitrie Sturdza, nepotul Olgăi Sturdza.

„Sunt foarte emoționat pentru că bunica mea, alături de Regina Maria, a fost un exemplu pentru toate femeile din România.

Deși a avut multe necazuri, ea nu a pierdut speranța. Totdeauna a crezut în Dumnezeu, a crezut că binele va învinge răul. Deși recent a fost o criză financiară, apoi pandemie, iar acum război, tinerii nu trebuie să piardă speranța că va fi mai bine. Depinde de ei dacă au puterea de a crede în viitor. Propria voință și credința în Dumnezeu reprezintă cel mai bun sprijin”, a afirmat Alteța Sa.

În cadrul aceluiași eveniment, prof. Dumitru Constantin (Dan) Bunea, fost director al Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, a primit o Diplomă de Excelență „în semn de înaltă prețuire pentru prestigioasa activitate didactică și pentru meritele deosebite în promovarea culturii și a artei”.

Totodată, Marius Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, a salutat inițiativa primăriei și a precizat că, la finalul procesului de reabilitare inițiat de instituția pe care o reprezintă, Palatul Sturdza de la Miroslava va reintra în circuitul turistic.

Sesiunea de comunicări științifice a fost susținută de Laura Guțanu, publicistă și specialistă în cadrul Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, Sorina Dănăilă, doctor în filologie și profesoară la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iași, respectiv Cătălin Botoșineanu, doctor în istorie, arhivist și fost director al Arhivelor Naționale Iași.

Manifestarea a mai inclus o prezentare de fotografii și documente de arhivă, un moment artistic susținut de Constantin Avădanei, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, și un mesaj din partea liceului miroslăvean, transmis de către eleva Ecaterina Georgiana Capracea. La eveniment au mai participat consilieri locali, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, cadre didactice și elevi ai Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, mass-media etc.

Simpozionul științific a fost precedat de o slujbă de pomenire a prințesei la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Miroslava, oficiată de pr. protopop Mihail Roșu și pr. paroh Mihai Rusu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.