Primul primar al Iașului de după Revoluție, eliberat din pușcărie după doar un an de pușcărie

0
285

Ionel Onofraș, primul primar al Iașului de după Revoluție, a fost eliberat zilele trecute din Penitenciarul Vaslui, după executarea a unui sfert din pedeapsă. Onofraş a câştigat peste 70 de zile numai în baza recursului compensatoriu. El a fost condamnat definitiv în 2016, de către Curtea de Apel Bacău, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

 

Decizia a fost luată de Tribunalul Vaslui şi a rămas definitivă vineri, în ciuda contestaţiei DNA. Onofraş are peste 60 de ani şi a beneficiat de reducerea pedepsei.

S-au adăugat 75 de zile de muncă prestată, precum şi 72 de zile de câştigate în baza recursului compensatoriu, pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare. Prin intermediul avocatului, Onofraş a arătat că a fost premiat de către cotidianul The Guardian pentru fotografie, continuând să realizeze fotografii şi după ce a fost încarcerat. La rândul său, cu ocazia ultimului cuvânt, fostul edil a declarat că-și regretă faptele, arată Ziarul de Iași.

Prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat Onofraş nu a fost recuperat integral, fostul primar având o poprire de o treime din pensie, lunar, în acest sens.

Onofraş a fost trimis judecată în 2014, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

Fostul primar se asociase cu mai multe persoane pentru a păgubi mai multe societăţi de leasing cu sume importante. În 2009, firma condusă de Onofraş a cumpărat de la alte două societăţi comerciale mai multe utilaje: încărcătoare frontale şi autogredere, cu o valoare totală ce depăşea 6,8 milioane lei şi 780.000 euro, achiziţia făcându-se prin leasing. În fapt, respectivele utilaje existau doar pe hârtie, sau, în alte cazuri, preţul lor fusese deja achitat de proprietar furnizorului extern. După ce au achitat primele rate, Gurău şi Onofraş au „uitat” să mai plătească, cesionând apoi părţile sociale ale firmelor respective către cetăţeni din Republica Moldova, mai arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.