Primul autobuz ELECTRIC proiectat, dezvoltat și realizat în România, ATP BUS, a fost prezentat la IAȘI

0
365

Luni, 18 iulie 2022, în Piața Palatului Culturii a avut loc prezentarea primului autobuz electric proiectat, dezvoltat și realizat în România, ATP BUS, de către compania ATP Trucks Automobile.

ATP Bus este operat de Compania de Transport Public și va putea fi văzut și folosit pe traseele din oraș până la sfârșitul acestei luni.
Printre orașele în care autobuzul a circulat se numără Oradea, Brăila, Făgăraș, Târgu Mureș, Turda, Cluj-Napoca, Sibiu, Sighișoara, Bistrița, Satu Mare, București și Bacău.
Autobuzul ATP Bus are un design confortabil și spațios, beneficiind de 83 de locuri și având o lungime de 12,18 metri. Autonomia în oraș este de minim 200 de kilometri și de maxim 360 de kilometri. Prețul estimat este de circa 350.000 de euro
Furnizorii cu care compania colaborează pentru livrarea componentelor sunt bine cunoscuți pe piață. Printre aceștia se numără: CATL, ZF AG, DANA GK, Prestolite, WABCO, BOSCH/ZF și alții.
Aceștia oferă piese precum pachete de baterii, axe, motor electric, care este un motor sincron cu magnet, sistem de frânare, sistem de climatizare și sistem de direcție.
Alte facilități pe care autobuzul electric românesc le oferă sunt o podea joasă și o trapă de acces pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități.
Autobuzul are rețea de WI-FI, disponibilă gratuit, prize USB cu 2 porturi încorporate, regăsite în dreptul fiecărui set de scaune.

Contracte semnate pentru 44 de autobuze electrice

Primăria Municipiului Iași derulează deja un amplu program de modernizare a transportului public cu finanțare europeană nerambursabilă.
Astfel, pe 23 decembrie 2021 primarul Mihai Chirica a semnat împreună cu SC BMC Truck&Bus SA contractul de furnizare a 24 de autobuze electrice cu lungimea de circa 10 metri. La acestea se adaugă 24 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă.
Autobuzele care vor fi livrate Iașului vor avea o autonomie de 130 de kilometri cu instalația de aer condiționat pornită. Vehiculele vor avea o capacitate de 24 de locuri pe scaune și 72 de locuri în picioare.
Cele 24 de autobuze au o valoare de achiziție de 47.280.008 lei, fără TVA (56.263.209,52 lei, cu TVA, circa 11,4 milioane de euro).
Ele vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).
Pe 15 aprilie 2021 primarul Mihai Chirica și Solaris România au semnat un contract în valoare de 66.753.064 lei (circa 13,51 milioane euro), care prevede furnizarea către Municipiul Iași a 20 de autobuze electrice Solaris cu o lungime de 12 metri, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.
Grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia, în total, de 76 de mijloace de transport electrice (32 de tramvaie – PESA și Bozankaya – și 44 de autobuze electrice), în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.

Finanțarea pentru toate aceste vehicule este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.