În cursul zilei de astăzi a avut loc ședința organizată de Ministrul Ieșean al Mediului, Costel Alexe, cu privire la măsurile ce trebuie luate la nivelul celor mai poluate orașe din țară pentru a diminua efectele acestui fenomen.
„Am finalizat întâlnirea de la Ministerul Mediului împreuna cu toți cei implicați atât dintre autoritățile locale cât și centrale .
Este prima întâlnire serioasă la Ministerul Mediului , împreuna cu dl. Ministru Ieșean al mediului Costel Alexe, din ultimii ani in care am stabilit ca problema poluării nu este doar una care tine doar de primărie și minister, ci cuprinde obligația intervenției și a altor autorități : Ministerul Transportului care trebuie sa demareze centura orașului , Ministerul Sănătății care trebuie sa și evalueze impactul planurilor de măsuri asupra sănătății populație precum ai starea acesteia acum, Ministerul Agriculturii care trebuie sa monitorizeze aportul de praf in atmosfera din perioadele secetoase precum și măsuri pentru evitarea depășirilor. Și desigur, noi Primăria împreuna cu implicarea fiecărui cetățean.
S-au făcut multe in anul 2019, unele măsuri luate fiind îndeplinite 100% , altele foarte puțin sau deloc (cele care țin de alte ministere, vezi șoseaua de centura a orașului) și sunt convins ca vom reuși .
Față de ceea ce am făcut pana acum vom continua cu:
-introducerea de rampe de spălare la intrările in oraș dinspre localitățile rurale (fără drumuri europene și naționale unde nu avem dreptul legal);
– cumpărarea suplimentar a încă trei automaturatori cu aspirație de praf reglementate la cel mai înalt standard UE respectiv 4 atele;
-constientizarea mai activa a deținătorilor de vehicule pentru a elibera strada in programul de spălare;
-continuarea modernizarii spațiilor verzi cu covor de gazon;
-continuarea modernizarii transportului public prin înlocuirea tuturor liniilor de tramvai vechi , cumpărarea celor 32 de tramvaie noi , instalarea din acest an a panourilor de informare in stație pentru sosire autobuz/tramvai, modernizare persoane cu 100 de Copertine noi, program de conștientizare a utilizării mijloacelor de transport in detrimentul autoturismului personal, schimbarea echipamentelor care poluează ( scările mecanice );
– parcări la intrarea dinspre Ciurea – Letcani – construirea unei rețele municipale de monitorizare acreditata internațional.
Nu vom mai permite și vom sancționa extrem de dur orice intervenție pe spațiul verde a orașului , călcat de mașini sau alte cauze .
S-au aplicat 518 amenzi contra celor care nu au respectat condițiile de șantier dar cred ca le vom dubla crescând numărul de polițiști cu aceste atribuții chiar de va fi nevoie de dublarea efectivelor .
Se va înființa un departament doar pentru acesta activitate și nu vor fi scutite nici investițiile publice.
În paralel lucram deja la construirea Masterplanului “ Iași Green City “ un plan strategic integrator care va trebui respectat atât de mediul public cât și cel privat!
În cele din urma, fac apel și la întreaga populație, sa înțelegem cu toții ca între calitatea mediului și sănătatea noastră este o relație directa pentru care toți trebuie sa muncim .
Programul de primăvară vreau sa fie o lecție de solidaritate pentru noi, toți Ieșenii!„, a transmis primarul Iașului, Mihai Chirica.