Primăria IAȘI achiziționează 175 de insule ecologice digitalizate prin PNRR

0
233

Municipiul Iași va achiziționa 175 de insule ecologice digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere), din care 150 supraterane și 25 subterane, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor.

Valoarea totală a proiectului este de 24.002.240,5 lei, circa 4,86 milioane euro!

„Este o nouă etapă pe care Primăria Municipiului Iași și Salubris SA o parcurg în programul de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos! Mândria noastră este că proiectul nostru a avut cel mai mare punctaj din țară dintre cele 167 de cereri de finanțare aprobate pe această componentă!

Avem cel mai modern și mai performant operator de salubritate din țară și ne propunem să devenim și un model la nivel național în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Vor fi două tipuri de insule: una supraterană, compusă din cinci containere individuale cu golire în partea inferioară, cu capacități pentru cele cinci fracții (biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton), respectiv una subterană, cu golire în partea superioară.

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate și vor fi amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor, în 10 centre: Zona Centrală, Zona Păcurari – Canta, Zona Sărărie – Copou, Zona Moara de Vânt – C. A. Rosetti – Tătăraşi, Zona Tudor Vladimirescu – Metalurgiei – Tătăraşi, Zona Nicolina II – Bularga – Socola, Zona Nicolina I – CUG – laşi – Voineşti – Hlincea, Zona Galata, Zona Alexandru – Dacia, Zona Bucium.

Insulele sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, au module GSM pentru transmisia datelor, iar sistemul are o bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare.

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, care oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Municipalitatea estimează că achizițiile insulelor ecologice digitalizate vor fi finalizate până la mijlocul anului viitor.

În cursul lunii trecute municipalitatea a obținut finanțare europeană prin PNRR și pentru proiectul „Centre de colectare prin aport voluntar”.

Acesta vizează înființarea a trei puncte, după modelul Centrului Municipal de Colectare din stradela Grădinari nr. 26, care vor avea în jur de 4.000 de metri pătrați fiecare și care vor fi amplasate în bulevardul Poitiers nr. 10, strada Sofia Nădejde nr. 6A și strada 3 Fântâni nr. 14.

Ieșenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Valoarea acestui proiect este de 13.676.362,98 de lei, cu TVA, aproape 2,8 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.