Premieră în România: bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat

0
209

Alexandru Muraru afirmă că, pentru prima oară după 1990, bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat. În acest sens, susține liberalul, 535,7 milioane lei sunt prinși în proiectul de buget pentru finanțarea burselor elevilor.

Legea educației naționale (art. 82, alin.) prevede dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu. Până acum, cuantumul era stabilit de către consiliile locale. Astfel, în România erau situații unde elevii primeau burse sociale sau de performanță de 8, 10 sau 15 lei. În multe cazuri, consiliile locale nici măcar nu acordau bursele. Astfel, Guvernul PNL, în decembrie 2020, a stabilit, printr-o hotărâre de Guvern, că valoarea minimă a bursei, indiferent de care, este de 100 lei. Mai mult, prin legea bugetului de stat, pentru prima dată în România, s-au asigurat fondurile pentru ca toți elevii să beneficieze de această bursă de minim 100 lei de la bugetul de stat!”, a spus deputatul PNL.

Parlamentul liberal a mai adăugat că unitățile administrativ-teritoriale au posibilitatea să majoreze  cuantumul minimal stabilit de guvern din bugetele locale.

”Consiliile locale pot adopta hotărâri în sensul creșterii sumei de 100 lei, care este asigurată de către Bugetul de Stat, diferența urmând a fi suportată de la bugetul local. Eu îi încurajez pe toți edilii să susțină performanța în educație, dar și cazurile sociale, pentru că investiția în educație este multiplicatoare în economia locală”, a mai declarat Alexandru Muraru, deputat PNL.

Liberalul a ținut să infirme informațiile care circulă în spațiul public cu privire la micșorarea bugetului alocat Educației, potrivit unui comunicat de presă trimis redacției.

”Până acum, Educația înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei).  Aici este prinsă, în premieră, de la bugetul de stat, prin bugetele locale, finanțarea pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). Dacă vorbim doar de bugetul Ministerului Educației, acesta înregistrează o creștere, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei. Precizez ca această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanță, plata diferențelor salariale conform Legii 85/2016 sau alocări din fondul de rezervă”, a ținut să clarifice deputatul Alexandru Muraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.