Polițiștii nu vor mai putea ține o persoană în secție mai mult de 12 ore pentru identificare

0
117

Poliţiştii nu ne vor mai putea ţine în secţie mai mult de 12 ore pentru a ne legitima. Este decizia luată de parlamentari, care spun că în acest fel previn abuzurile. Practic, agenţii au jumătate de zi la dispoziţie să identifice orice persoană pe care o aduc la secţie tocmai pentru refuzul de a se legitima. Poliţiştii spun că legea este doar în beneficiul celor care vor s-o încalce.

Aleşii au decis: la secţia de poliţie nu se stă mai mult de jumătate de zi. Noua lege le dă poliţiştilor opt ore să ne identifice. Dacă nu reuşesc, ne mai pot ţine încă cel mult 4 ore. Tot în acest timp trebuie să stabilească şi dacă suntem sau nu suspecţi de vreo infracţiune. Cele 12 ore încep să curgă din momentul în care persoana este ridicată de pe stradă. Dacă şi la secţie refuză să se legitimeze, poliţiştii au câteva pârghii la îndemâna. Mai întâi, pot încerca să transmită o fotografie cu această persoană colegilor de la alte secţii, pentru a vedea dacă cineva o recunoaşte. Situaţia se complică însă dacă vorbim despre o persoană venită, spre exemplu, din alt judeţ.

Dacă persoana nu e identificată în 12 ore, poate pleca liniştită. Lucrurile devin dificile pentru poliţişti dacă la secţie ajung zeci de persoane simultan, aşa cum se poate întâmpla, spre exemplu, după o bătaie.

 „Cea mai lungă identificare auzită de mine este de 11 ore. Abia în a 11-a oră s-a hotărât omul să furnizeze datele. Doar persoanele rău intenţionate sau certate cu legea ar avea toate motivele să beneficieze de o limitare de timp şi aceea să fie cât mai mică„, a declarat Ionuţ Dumitru, agent-şef adjunct.

Doi parlamentari credeau chiar că 12 ore ar înseamna prea mult timp, aşa că au propus două amendamente la lege, care scurtau durata la doar 4 ore. Ambele au fost respinse. „Mi se părea suficient timp, dat fiind că există sisteme informatizate prin care persoanele respective pot fi căutate şi identificate”, a declarat deputatul Simona Teodoroiu. Dacă iniţiatorii spun că legea a apărut că să fie evitate eventuale abuzuri, oamenii sunt mai reticenţi. Legea nu îi scuteşte însă de arestul preventiv pe cei care au fost luaţi de poliţie pentru că au comis infracţiuni.

sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.