Europenii riscă să își piardă accesul la serviciile de rețele sociale Facebook și Instagram în această vară după ce autoritatea de reglementare a datelor cu caracter personal din Irlanda a anunțat că va bloca transferul de date din Europa în SUA, scrie Politico.
Curtea de Justiție Europeană a anulat în 2020 un pact privind transferul de date între UE și SUA numit Privacy Shield din cauza îngrijorărilor europenilor legate de practicile de spionaj ale americanilor.
Hotărârea Curții a făcut și ca Meta, compania care deține Facebook, și alte firme americane să nu mai poată folosi cu aceeași ușurință un instrument juridic numit „clauzele contractuale standard” (SCC). Facebook nu va mai putea folosi acest instrument pentru a realiza transferul de date personale către SUA.
Meta a repetat avertizările conform cărora o astfel de decizie va duce la terminarea serviciilor sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram.
„Dacă un nou cadru legal transatlantic de transfer de date nu va fi adoptat și nu ne vom putea baza pe SCC sau pe alte metode alternative de transfer de date din Europa în SUA, este foarte probabil să nu mai putem oferi o parte dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a transmis Meta.
UE și SUA negociază deja de mai mult timp pentru a ajunge la un nou acord cu privire la transferul de date ce i-ar permite companiei Meta să trimită date de partea cealaltă a Atlanticului indiferent de deciziile Curții din Irlanda.
Bruxelles și Washington au ajuns la o înțelegere în luna martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar nu au reușit încă să definitiveze toate detaliile și este improbabil ca cele două părți să semneze acordul final până la sfârșitul anului, scrie Digi24.ro