Peste 30 de PROIECTE de hotărâre vor fi supuse votului în plenul CJ

0
263

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și cei doi vicepreședinți, Marius Sorin Dangă și Sorin Afloarei, au prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare care se va desfășura, pe 27 iulie, în comuna Scobinți.

Consilierii județeni urmează să aprobe Programul Județean de Transport Public, care va stabili cadrul de funcționare în perioada 2023 – 2028.

“După cum bine știți, am organizat mai multe întâlniri cu operatorii de transport și cu primarii din județ, pentru a pune bazele unui program eficient, care să răspundă nevoilor de transport ale ieșenilor.

Strategia pentru transportul public județean pe următorii șase ani a fost concepută astfel încât să avem un echilibru economic și social. Tocmai de aceea, vor fi scoase la licitație grupe de trasee și nu trasee separate, pentru a ne asigura că eliminăm posibilitatea ca operatorii să renunțe la rutele mai puțin rentabile.

Ne dorim ca, în cel mai scurt timp, să demarăm procedurile de achiziție pentru a fi în grafic și a asigura, fără sincope, un serviciu vital pentru locuitorii județului’’, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Prin hotărâri de CJ, mai multe drumuri comunale vor fi trecute în domeniul public al județului în vederea realizării obiectivului de investiții ”Înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași”.

”După mai multe întâlniri în teren și discuții cu primarii comunelor de pe traseu și cu proiectantul, am decis să facem câteva ajustări la traseul initial. Unul dintre obiectivele centurii cu lungimea de 73 de kilometri va fi acela de a reorienta traficul din oraș spre zonele din proximitatea Iașului, folosind această infrastructură rutieră, cu ocolirea municipiului într-un timp mai scurt și mai sigur, într-o variantă mai lejeră de trafic. Vom reuși, în acest fel, să oferim ieșenilor o infrastructură rutieră cu importante beneficii, prin care dezvoltăm județul și îmbunătățim condițiile de viață ale locuitorilor’’, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.

În ședința de miercuri, plenul va aproba și Regulamentul de organizare și desfășurare pentru a doua ediție a Programului de Internship al CJ Iași.

“Este o oportunitate de dezvoltare atât pentru tineri, cât și pentru instituție. Mă bucur că prima ediție a fost de succes. Am avut peste 100 de aplicanți, iar cei nouă interni care au fost selectați în final s-au integrat foarte bine în echipă pe parcursul celor două luni jumătate, cât timp au lucrat alături de noi.

Acesta a fost un motiv în plus să continuăm programul. Anul acesta va dura 4 luni, iar înscrierile încep de pe 1 august, perioada de depunere a aplicațiilor fiind 1 – 10 august’’, a anunțat președintele CJ, Costel Alexe.

Consiliul Județean Iași a alocat anul acesta fonduri, în premieră, pentru a susține primăriile din județ care au proiecte pentru modernizarea terenurilor de sport, a târgurilor și piețelor. Proiectele câștigătoare în prima sesiune vor fi aprobate în ședința de plen.

“Este imperios ca la nivelul fiecărei comunități din județul Iași, să existe piețe și târguri moderne, unde cetățenii să beneficieze de cele mai bune condiții în activitatea de comerț. De asemenea, sportul este un instrument esențial în buna dezvoltare a fiecărui individ și din acest motiv susținem toate UAT-urile din județ să înceapă modernizarea infrastructurii sportive, acolo unde există, sau să investească în noi terenuri de sport’’, a declarat Sorin Afloarei, vicepreședinte al CJ.

În cadrul conferinței de presă au fost prezentate și ultimele demersuri făcute de Consiliul Județean pentru implementarea proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară.

”Suntem cu Studiul de Fezabilitate recepționat și documentația pentru obținerea autorizației de construcție la ultimul aviz, cel de la ISU. Practic, putem spune că finalul lunii iulie, începutul lunii august, ne va găsi cu documentația gata.

Am demarat acest proiect la solicitarea Ministerului Sănătății și am fi neplăcut surprinși ca tocmai Ministerul Sănătății să nu sprijine acest proiect de spital care i-ar și aparține la final. Am transmis către Ministerul Sănătății și celelalate instituții avizatoare punctul nostru de vedere privind Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate din PNRR.

Am propus, între altele, eliminarea dintre criteriile de eligibilitate a valorii proiectului și să  introducem, în schimb, ca investițiile să se încadreze în clădiri nZEB, adică să respecte cerințele de eficiență energetică. Eu cred că propunerile noastre vor fi luate în considerare, facem apel și prin intermediul UNCJR și sperăm în sprijinul real al Ministerului Sănătății pe acest proiect’’, a declarat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.