O jurnalistă l-a făcut de râs: Fostul ministru Liviu Pop nu a obţinut titlul de doctor al Academiei de Poliţie din cauza suspiciunilor de PLAGIAT

0
140

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, nu a mai primit miercuri titlul de doctor al Colegiului Naţional de Afaceri Interne (CNAI) de la Academia de Poliţie, după ce jurnalista Emilia Şercan, cunoscută pentru anchetele sale cu privire la plagiatele persoanelor publice, a prezentat elemente care arată că un procent de 25% din lucrare ar conţine similitudini.

 

Pop şi-a susţinut lucrarea şi a spus că are mai mari emoţii decât atunci când a depus jurământul militar” şi şi-a cerut scuze pentru „greşeli” şi „bâlbe”. La final, după ce comisia s-a retras pentru deliberare, anunţând decizia ca Pop să „reparcugă” paşiii necesari pentru susţinerea tezei. El a susţinut că nu a copiat şi plagiat niciodată. Ulterior, pe contul sau de Facebook, acesta a postat o poză cu cârjele pe care le foloseste după ce a fost supus uor intervenţii chirurgicale şi a scris un mesaj însoţit de hastagul „nu mor caii când vor câinii”.

Jurnalista Emilia Şercan spune că în urmă cu o săptămâna a solicitat Academiei să poată participa la susţinerea publică a tezei de doctorat a lui Liviu Pop şi să vadă, în incinta instituţiei, lucrarea acestuia, solicitările fiindu-i aprobate.

„Domnule doctorand, stimaţi invitaţi, distinşi membri ai prezidiului, permiteţi-mi să vă comunic decizia luată în unanimitate de către comisia pe care astăzi o prezidez. Dată fiind existenţa unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, suspendăm şedinţa de astăzi până în momentul în care domnul doctorand împreună cu domnul conducător de doctorat vor decide reparcurgerea paşilor obligatorii pentru susţinerea tezei de doctorat şi o rugăm, de asemenea, pe doamna Emilia Şercan, dacă are amabilitatea să ne pună la dispoziţie elementele care astăzi au concurat la luarea deciziei. Domnule doctorand, ne pare rău, dar cred că cel mai bine, atât pentru instituţia pe care o reprezint, dar şi pentru dumneavoastră, este ca nicio suspiciune să nu existe, să nu planeze asupra activităţii dumneavoastră şi asupra activităţii conducătorului de doctorat. Declar şedinţa publică închisă. Vă mulţumesc!”, a anunţat profesorul universitar Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliţie, potrivit PressOne.

Şercan spune că a studiat timp de patru ore teza de doctorat a fostului ministru al Educaţiei, intitulată „Migraţia forţei de muncă. Implicaţii asupra securităţii naţionale”, iar aceasta are pagini întregi care nu respectă normele academice de citare, care presupun utilizarea ghilimelelor şi trimiterea către surse oficiale.

După ce Liviu Pop şi-a susţinut lucrarea în mai puţin de 15 minute din cele 30 alocate, a spus că are emoţii mai mari decât atunci când a depus jurământul militar şi şi-a cerut scuze pentru „bâlbe şi greşeli”.

Jurnalista susţine că profesorul universitar Ţuţu Pişleag, coordonatorul lucării lui Pop, a vorbit 45 de minute şi „a umplut şi timpul neconsumat de docorandul său”, iar la final a susţinut calificativul „foarte bine” pentru lucrare, fără să evalueze „punctele tari şi slabe”.

„Fără să spună care sunt punctele tari şi cele slabe, fără să facă o evaluare calitativă şi critică a tezei, Pişleag a anunţat că susţine calificativul „Foarte bine”. 45 de minute a vorbit coordonatorul lui Liviu Pop. Înainte de a încheia, mi-a transmis câteva ameninţări deloc voalate, pe motiv că „, spune Şercan.

Astfel, potrivit verificării rezumatului lucrării cu softul antiplagiat TurnitIn, jurnalista Emilia Şercan a aflat că 25% din lucrare conţine similitudini.

Înainte ca membrii comisiei să se retragă pentru deliberare, Pop a spus că nu a copiat şi nu a plagiat niciodată, afirmând: „Am spus clar, la finalul fiecărei fraze, trimiterea. Vreţi să punem ghilimele? Le punem peste tot”.

Ulterior, Liviu Pop a scris pe pagina sa de Facebook: ” O nouă etapă. Un fel de haştag. Seară minunată tuturor! #numorcaiicandvorcainii”.

Scandalul legat de plagiatul lui Ponta s-a amplificat când Liviu Pop a desfiinţat prin ordin de ministru Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), imediat după ce acest for a dat un prim verdict de plagiat în ce-l priveşte pe Ponta. Pop a susţinut atunci că CNATDCU nu avea competenţa să se pronunţe în acest caz, teza de doctorat a lui Ponta fiind ulterior trimisă la Consiliul Naţional de Etică. Pe 16 iulie 2012, acest for a dat singurul verdict favorabil lui Ponta, verdict ce a fost infirmat apoi în mod repetat, inclusiv de către instanţă. Interimatul lui Pop la Educaţie s-a încheiat pe 29 iulie 2012.

 

Sursa: România TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.