Judecătorii ieşeni au condamnat o femeie de 29 de ani, din Podu Iloaei, la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru exercitarea fără drept a unei profesii.
Ioana Roxana Hristea a participat ca avocat în 32 de procese judecate de instanţele ieşene, deşi nu avea această calitate, nefiind membru în Barou. La fel ca şi alte persoane din Iaşi sau din ţară, Hristea s-a prevalat de o apartenenţă la un aşa-zis „barou constituţional”, o entitate ai cărei membri nu sunt recunoscuţi de instanţele româneşti ca fiind avocaţi autentici, scrie adevarul.ro.
Potrivit motivării Curţii de Apel Iaşi, instanţă care a condamnat-o pe Hristea, tânăra a reprezentat interesele mai multor ieşeni care erau implicaţi în procese de divorţ, restituire taxă auto, partaj sau diverse alte litigii civile.
„Cariera” sa a fost curmată la data de de 22 septembrie 2014, atunci când, într-un dosar penal, Hristea a depus o împuternicire pentru a reprezenta o persoană ce era parte vătămată. Oamenii legii au verificat atunci tabloul avocaţilor şi au constatat că Hristea nu făcea parte din el. Ulterior, împotriva falsei avocate a fost depus şi un denunţ pentru fals. Judecătorii care au condamnat-o menţionează în motivare că tânăra a absolvit Facultatea de Drept a unei universităţi private în 2008, ulterior fiind înscrisă pe listele aşa-zisului baroul constitutional.
Judecătorii menţionează în motivare că structurile paralele de avocaţi au fost desfiinţate teoretic încă din 2004, însă au fost încurajate să funcţioneze în continuare mai ales de judecătorii din cauzele civile, unde funcţionează teoria mandatului (adică orice poate reprezenta o parte). În acele procese, astfel, de multe ori, nu era verificată calitatea de avocat a aşa-zişilor apărători.
„Deşi se susţine că structurile paralele de barou funcţionează în baza Legii 51/1995, acestea nu îndeplinesc cerinţele legale, neavând un act legal de constituire, un statut al profesiei publicat în Monitorul Oficial al României, un Institut Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor care să asigure accesul legal în profesie. Desfiinţarea definitivă şi irevocabilă, încă din anul 2004 a tuturor entităţilor care şi-au prevăzut în obiectul de activitate înfiinţarea de barouri, a condus la desfiinţarea actelor de înfiinţare a barourilor paralele, prin efectul hotărârilor pronunţate de instanţa supremă”, se arată în motivarea instanţei.