Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de luni, 17 august, va figura un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru viitorul stadion „Regele Ferdinand I”.
Capacitatea noii arene va fi de 24.179 de locuri, suprafața desfășurată a stadionului urmând a fi de 85.194,83 metri pătrați. Valoarea totală a investiției este estimată la 548.807.138,13 lei, cu TVA (circa 113 milioane de euro), din care construcții și montaj de 454.708.765,39 lei, inclusiv TVA (aproape 94 de milioane de euro).
„Noul stadion municipal este în etapa proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. Pentru a avansa acest proiect spre analiza Guvernului pentru viitorul buget al țării, vom propune în următoarea ședință a Consiliului Local aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Politehnica Iași a rămas în Liga I, de aceea credem că este un moment pozitiv să avansăm ideea unui proiect de infrastructură pentru întreaga regiune și să începem să ne gândim că Iașul ar putea fi, în sfârșit, o echipă care luptă la titlu, nu la evitarea retrogradării. Întregul proiect este de aproximativ 113 milioane de euro. Poate unii vor spune că e mult, dar trebuie spus că valoarea este de circa 40% din cea a Arenei Naționale, care are aproximativ 55.000 de locuri. Costurile per scaun sunt mai mici cu aproximativ 25% față de Arena Națională, dar stadionul din Moara de Vânt va avea facilități mai bune, inclusiv un hotel pentru sportivi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Din punct de vedere arhitectural, noul stadion va fi inspirat din geometria coroanei Regelui Ferdinand, fiind preluate elementele cele mai puternice care o construiesc. Cele 8 lamele, care formează coroana, vor fi multiplicate în 30 de elemente de susținere.
Din punct de vedere funcțional, locurile pe scaune destinate publicului general vor fi organizate pe două niveluri de gradene (talonul, cu accesul publicului la cota superioară a acestuia, și balconul, cu realizarea accesului publicului la cota inferioară a acestuia), cuprinzând zona de tribună est, parțial vest și cele două peluze, nord și sud. Funcțiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului (nivelul de acces la talon și balcon) astfel încât fiecare sector să beneficieze independent de grupuri sanitare, zonă de alimentație publică etc. Spațiile aferente publicul VIP vor fi grupate în zona de vest, cu zona de scaune în tribuna vest și 40 de loje organizate pe două niveluri (parter și etaj 1), cu parcare subterană prevăzută la nivelul subsolului, cu zona de foaier și alimentație publică organizată la fiecare nivel VIP – demisol, parter, etaj 1 și etaj 3 – skybar.
În zona de vest (la nivelul subsolului) vor fi grupate spațiile destinate sportivilor și oficialilor, precum zona de lucru media. Locurile aferente tribunei mass-media vor fi organizate în zona vest, deasupra lojilor VIP. Studiourile TV cu vedere la teren vor fi amplasate în zona vest, la etajul 3. Zona administrativă va fi organizată fie în zona de est, la etajul 2 (zona de birouri management), fie în zona de vest, la nivelul demisolului, unde vor fi amplasate zonele destinate stewarzilor și pazei. Postul de comandament va fi amenajat la etajul 1, în zona lojilor VIP. Zona de cazare va fi amplasată în zona de est, la etajul 1. Deasupra acesteia se vor dezvolta spațiile destinate departamentului administrativ și marketing. Ambele funcțiuni menționate vor fi situate pe latura de est a terenului.
Suplimentar, pe latura de est este prevăzută amenajarea unui hotel destinat sportivilor, cu o capacitate de aproximativ 24 de unități de cazare, în camere duble. Acesta va beneficia de facilitățile caracteristice unui hotel – recepție, zona de luat masa în regim de catering, oficiu de etaj, circulații verticale și orizontale, zone de relaxare.
Stadionul va avea amplasate la nivelul demisolul, pe zona de vest, spații care funcționează independent de restul stadionului: restaurant, cafenea, un muzeu dedicat echipei FC Politehnica lași, un fan shop și un magazin cu articole sportive. Aceste spații vor fi ușor accesibile din exterior, cu program de funcționare și în afara meciurilor sportive. Restaurantul va avea o capacitate de aproximativ 240 de persoane și va putea lucra atât independent, cât și în relație cu foaierul VIP, situat adiacent. Cafeneaua va putea acomoda un număr de 70 de persoane.
Pentru fiecare sector de spectatori va fi prevăzut un punct de prim ajutor. De asemenea, vor fi asigurate spații comerciale, zone de alimentație publica și grupuri sanitare. Noul stadion va dispune de facilități pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, inclusiv cu grupuri sanitare dimensionate corespunzător.
Scaunele pentru spectatori vor fi fixe, având dimensiunea de 40 x 50 centimetri și vor fi realizate din mase plastice, rezistente la uzură și vor se vor fixa de gradene pentru a rezista acțiunii mecanice. Acestea vor fi poziționate pe gradene cu o lățime de 84 centimetri, lăsând un spațiu liber, de trecere de 44 centimetri. Treptele care deservesc gradenele nu vor avea o înălțime mai mare de 19 centimetri. Circulațiile vor fi dimensionate astfel încât să asigure evacuarea în siguranță din orice punct. Nu vor exista circulații mai mici de 1,2 metri. Lățimea acestora se va dimensiona în funcție de capacitatea subsectorului pe care îl deservesc.