Muzeul de Istorie Naturală din Iași va fi reabilitat (FOTO)

0
187

Primarul Mihai Chirica a semnat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) contractul de finanțare a proiectului „Consolidare şi reabilitare Muzeul de Istorie Naturală – Corp A”.

Din partea ADRNE au fost prezenți directorii Cristian Gheorghe Zamă (Direcția Organism Intermediar POR) și Nicolaie Burghelea (Direcția Economică). Primarul Mihai Chirica a precizat că valoarea totală a proiectului este de 13.312.194,47 lei (circa 2,8 milioane de euro), din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 13.033.757,96 lei, contribuția proprie din bugetul local fiind de 278.436,51 lei.

„Muzeul de Istorie Naturală a fost de-a lungul timpului în jurisdicția Universității «Alexandru Ioan Cuza», după care, prin efectul legii, acest obiectiv a trecut în administrarea municipalității ieșene. Odată cu intrarea în proprietate am demarat procedurile necesare pentru întocmirea documentațiilor tehnice, începând cu expertizarea acestui edificiu și continuând cu proiectul tehnic. Într-un final am aplicat spre finanțare din fonduri europene pe Programul Operațional Regional – Axa 5. Inițial, pe această axă de finanțare am depus două proiecte, însă până la urmă am depus încă două, anume pentru Mănăstirea Frumoasa, Palatul Braustein, Centrul de Artă Contemporană (fosta Baie Turcească) și Muzeul de Istorie Naturală. Salvarea, conservarea și valorificarea potențialului turistic, istoric și cultural al Iașului face parte din responsabilitățile noastre, mai ales după ce Iașul a primit titlul de «Capitală Istorică a României». Noi vom face tot ce este posibil ca implementarea acestui proiect să fie una rapidă și corectă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Totodată, edilul a mai precizat că licitația pentru executarea lucrărilor de consolidare a Muzeului de Istorie Naturală este în plină desfășurare.

„Nu am mai așteptat semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, ci am demarat din luna octombrie 2018 licitația pentru executarea lucrărilor. Valoarea estimată a lucrărilor este de 8.177.916 lei, fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 14 martie”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Până în prezent, au fost semnate contractele de finanțare și cele de lucrări pentru Mănăstirea Frumoasa (valoarea totală a lucrărilor fiind de 21.001.296,30 lei – circa 4,42 milioane de euro, din care 20.529.907,49 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă), Baia Turcească (în valoare totală de 21.862.177,67 lei – circa 4,6 milioane de euro, din care 21.423.009,89 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată) și Palatul Braunstein (în valoare totală de 19.095.652,73 lei, cu TVA – circa 4,1 milioane de euro, din care asistența financiară nerambursabilă de 18.713.739,67 lei, iar contribuția proprie de 381.913,06 lei).

În ce vor consta lucrările

Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilatirilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor.

Instalațiile se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului. Se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optimă de păstrare a exponatelor. În acest sens vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor.

În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construită și desfășurată, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la valoarea de 1469,98 metri pătrați, astfel că indicatorii urbanistici – procentul de ocupare a terenului și coeficientul de utilizare a terenului – nu se vor modifica. Clasa de importanță este „II” iar categoria de importanță este „B” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.