Bubuitura din Iași a fost produsă de un meteorit care a căzut în partea de N-NE a municipiului. Aceasta este concluzia preliminară în cazul subiectului care macină comunitate ieșeană, concluzie lansată de către profesorul de Fizică, Silviu Gurlui, de la UAIC Iași.
Iată ce a spus acesta!
„Cu probabilitate destul de ridicata pot afirma ca zgomotul din Iasi a fost produs de un meteorit cazut in partea de nord, nord-est a orasului. El a produs o unda de soc de foarte mare energie. Efectul aspra cladirilor a fost a unui mic cutremur ce a durat pina la 5 secunde. Sunetul s-a simtit puternic pe circa 2 secunde. Multi oameni asa l-au si resimtit acasa. Cu cit voi avea mai multe date strinse de la populatie si de la autoritati, acest rezultat va putea fi intarit mai mult sau mai putin. Acesti meteoriti au in medie de regula diametre de zecimi de milimetru. Cintaresc in medie 10 micrograme si zilnic intra in atmosfera 300 de tone de particule adica 100 de milioane, tote imprastiate in atmosfera. Functie de mai multi parametri, acestia produc fenomene optice sau unde de soc caracteristice. Vitezele lor medii sunt peste 30km/secunda. Temperatura in vecinatatea suprafetei este de peste 11000 grade C. Desigur, pot fi si alte categorii dar cercetarile arata ca acestea sunt cele mai intilnite. Mai ramin alte necunoscute.
Concluzie: daca vom implementa tehnologie optica si vom investi in cercetare vom putea fi mai linistiti: putem preveni, putem sa stim, putem sa actionam optim atunci cind trebuie. Voi reveni.”, a scris profesorul de Fizică, Silviu Gurlui.