Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași a dat start, în 3 octombrie 2018, celei de-a VI-a ediții, amenajându-și corturile în Piața Unirii. Cinci zile la rând, Iașul se va bucura iarăși de evenimente de anvergură, oaspeți din întreaga lume și public select. În a doua zi de festival, pe lângă sutele de invitați și forfota tradițională din viața literară, s-a evidențiat o mică scriitoare din Vaslui, autoare la doar zece ani!
Imaginea Micului Prinț al lui Antoine de Saint – Exupery, ce ține în mână o carte deschisă, a devenit sigla Festivalului. Automat, am asociat chipul personajului cu mica scriitoare care a avut onoarea să-și înscrie numele în cele peste 90 de pagini ale Catalogului Filit, de rând cu alte nume literare din mai multe țări, precum: Franța, Slovenia, Serbia, Elveția, Norvegia, Islanda, Pakistan, Macedonia etc.
Acum un an, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, GAO XINGIAN, declara: „Este o adevărată plăcere să descopăr un oraș cultural, primitor. Pentru mine, era greu de imaginat…Și acest festival, FILIT, în acest oraș, este important. Găzduiește sute de scriitori, editori, traducători din lumea întreagă. Mi se pare un adevărat miracol pe care nu mi l-am putut imagina înainte să ajung aici.”
Uite că în acest an, a fost ”o adevărată plăcere” să descoperim că în era digitală, când copiii aproape că au uitat ce înseamnă satisfacția unei cărți citite, mai există copii care au plăcerea lecturii. Ba mai mult, mai există copii la noi care fac miracole – scriu cărți – și trăiesc cu intensitate clipa!
DELIA CALANCIA, așa o cheamă pe mica scriitoare, are abia zece ani, dar se bucură deja de primul ei succes literar. Este inocentă și creativă și la doar nouă ani a publicat, la Editura Humanitas, cartea „O zi din viața Deliei”. Am întâlnit-o pe Delia la Casa Filit, într-un cerc intim de prieteni (doi voluntari ai festivalului care o îmbrățișau și tatăl ei). Fetița a acceptat cu bunăvoință să discutăm puțin pe canapea și ne-a destăinuit că locuiește în Vaslui, are mulți prieteni și este pasionată de lectură de la vârsta de cinci ani.
„Încă de pe atunci obișnuiam să citesc, de când eram foarte mică, pentru că în familia mea toți citeau: mama, tata și bunica. Așa am început să citesc și eu.”, a declarat Delia pentru INFO IAȘI.
Deliei îi mai place înotul (face înot de performanță) și muzica. Este o fană a lui David Bowie și poartă tricouri cu numele interpretului. Plușurile și înghețata îi fac copilăria colorată, ca oricărui alt copil de vârsta ei. Deși obișnuiește să-ți petreacă timpul cu prietenii, cei mai buni amici îi sunt cărțile și personajele pe care le-a creat. Volumul este, deci, o poveste frumoasă despre aventurile Deliei și ale prietenului său Melcovici, despre urșii de pluș Berend și Vincent, despre prietenii ei scriitori și traducători (Adina Popescu, Florin Bican, Ioana Bot, Ciprian Măceșaru, Ioana Nicolaie ș.a.), despre muzeele de artă pe care le-a vizitat în Olanda, jucăriile sale de pluș, visele și ilustrațiile în cuvinte, și nu în ultimul rând despre cărți.
Delia este un copil minunat care pe lângă că scrie, mai și desenează. Cartea este cu atât mai atractivă, cu cât ilustrațiile îi aparțin autoarei. Tânăra scriitoare crede că este profesionistă în stilul pe care și l-a creat și că desenele ei sunt cele mai bune. Cu adevărat, din paginile cărții ne surprind chipuri viu colorate de omuleți care seamănă leit cu membrii familiei sale; case populate de iepurași și pisici prietenoase; veverițe, păsărele, omizi ce urcă grăbite pe scară; umbrele, roboței și încă multe, multe fantasmagorii ce umplu capul unui copil din secolul XXI.
Cel mai puternic argument însă este că Delia Calancea cucerește publicul prin nonșalanța cu care-ți vorbește: fără pic de teamă sau sfială. Este zâmbitoare și isteață, amabilă și visătoare, fapt care te atrage din prima clipă. Sesiunea de lecturi, pe care a ținut-o pentru alți copii, este o dovadă că mai există tineri dornici de cultură de calitate. Delia, prin cărțulia pe care a publicat-o la o vârstă atât de fragedă, se apropie de public precum Micul Prinț de floarea sa. Și acest gest inocent îndeamnă către lectură, către cunoaștere, către frumos!
Mai jos vă propunem un frumos fragment din cartea Deliei, care configurează candida vârstă a copilăriei, văzută cu ochi de copil:
„Noi patru locuim într-o casă ca toate casele, nici mai mare, nici mai mică, într-un oraș ca toate orașele, cu blocuri, clădiri de tot felul, străzi care se duc și străzi care vin, cu parcuri unde mă plimb cu bicicleta, magazine de unde-mi cumpăr haine…și cofetării de unde-mi iau dulciuri…”
Un reportaj de Elena Godzin