Senatorul PSD Liviu Pop anunţă că va depune o inițiativă legislativă privind instituirea Zilei Unității Civice pe 10 august.
”Voi depune săptămâna viitoare un proiect de lege privind instituirea Zilei Unității Civice în data de 10 august. Cred că românii merită această lege.”, a scris Liviu Pop, pe Facebook, în seara în care circa 20.000 de oameni au ieşit din nou în Piaţa Victoriei.
Cu un an înainte, însă, Liviu Pop îi critica pe toţi cei care acuzau jandarmii de violenţele de la mitingul diasporei şi dădea vina pe protestatari pentru toate cele întâmplate.
„N-am înțeles pe acei cetățeni care au bruscat jandarmii în plină stradă. Nu l-am înțeles nici pe președintele statului, care și-a permis să iasă cu mesaje împotriva jandarmeriei și nu l-am înțeles nici pe domnul președinte al partidului de opoziție pe care l-am auzit acum câteva secunde (Ludovic Orban – liderul PNL, n.r.) că ei or să dea asistență juridică. Poate îi dă și jandarmei de 20 de ani care a fost bruscată. Păcat că membrii PNL și USR care au fost în Piață au uzat la forță împotriva jandarmilor (…) Eu am văzut câteva acțiuni ale protestatarilor împotriva jandarmilor. Organizatorii mitingului, membrii PNL și USR, conducerea partidelor care au spus că vor participa membrii lor în piața…sunt direct responsabili de această acțiune a protestatarilor violenți.”, declara Liviu Pop, pe 11 august 2018.
La câteva zile după reprimarea violentă de către jandarmi a protestului de anul trecut, pe 19 august Pop susținea că manifestația a fost o încercare a președintelui Iohannis și a opoziției de a prelua în mod nelegitim puterea de la PSD, făcând, totodată, apologia intervenției brutale a forțelor de ordine.
„Începând cu 11 august (2018 – n. red.), Klaus Iohannis, dar și alți lideri politici din Opoziție (Orban, Cioloș, Barna) au acuzat acțiunile Jandarmeriei, iar președintele a cerut Procuraturii Generale o anchetă pentru condamnarea abuzurilor jandarmilor! (în ce țară normală un președinte s-ar fi antepronunțat în legătură cu culpa unei instituții înainte de finalizarea anchetei propriu-zise?) Tot începând cu 11 august, a fost declanșată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internațională. S-au folosit diverse declarații ale unor reprezentanți ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritățile din România. În realitate, aceste poziții nu au fost unele oficiale. Din 10 august și până astăzi asistăm la încercarea de a distorsiona realitatea și de a manipula opinia publică. Dorința de a veni la putere cu orice preț este atât de mare, încât președintele și Opoziția dinamitează până și credibilitatea țării în afara ei. După această campanie de șubrezire a imaginii țării, ne va lua ani să restabilim credibilitatea noastră în exterior”, a afirmat senatorul Liviu Pop.