Firmele care donează mâncare plătesc impozit mai mic la stat. Asta prevede legea risipei alimentare, care se aplică după amânări succesive. Problema risipei rămâne, însă, acută la nivelul gospodăriilor. Fiecare familie aruncă la gunoi 170 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Există şi o explicaţie sociologică pentru risipa alimentară: românii cumpără mai mult decât pot mânca pentru a face impresie bună în faţa celorlalţi.
În fiecare zi, firmele de salubritate colectează saci întregi de alimente aruncate. Numai într-un singur sector al Capitalei, se strâng aproape 600 de tone în fiecare lună. Nici nu e de mirare, având în vedere că o singură familie iroseşte 170 de kilograme de mâncare pe an. <SCRIS>
Potrivit statisticilor, aruncă cel mai mult la gunoi mâncare gătită, legume, fructe, pâine, lapte şi brânzeturi. Iar reprezentanţii primăriilor spun că, în zilele de după sărbători, colectează de două ori mai multe deşeuri alimentare decât într-o zi obişnuită.