În perioada 26 – 29 august la Iași se desfășoară a XLII-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane de Arte și Științe (ARA). Evenimentul reunește oameni de știință, ingineri, cercetători, poeți, scriitori, antreprenori, artiști din mediul academic, industrie etc.
Anul acesta sesiunile congresului au loc în două localități: duminică, 26 august, luni, 27 august, și miercuri, 29 august, în Aula Magna „Carmen Silva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, iar marți, 28 august, la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” de la Ipotești.
„În ultimii ani ne-am bucurat de o legătură foarte strânsă cu instituții din Statele Unite ale Americii, plecând de la relația cu ambasada acestui stat în România sau programul de înfrățire cu orașul Houston și continuând cu legăturile directe dintre cele două medii universitare. Sper ca acest congres să fie de bun augur pentru un nou început de reformă în Academia Româno-Americană, în care tinerii să poată prelua din mers ștafeta și să o ducă mai departe multă vreme”, a declarat primarul Mihai Chirica, prezent la festivitatea de deschidere a congresului.
ARA a fost înfiinţată în 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, Academia organizează un Congres, în țară sau străinătate, care oferă intelectualilor șansa de a-şi prezenta ideile şi realizările în domenii precum antropologia, chimia, informatica, economia, ingineria, istoria, dreptul, literatura, matematica, medicina, științele politice, filosofia, fizica etc.