Județul Botoșani continuă să figureze pe harta pestei porcine

0
189

Județul Botoșani continuă să figureze pe harta pestei porcine africane (PPA), însă singurul focar activ este cel din comuna Românești, unde la începutul lunii iunie au fost găsite mai multe leșuri de porci mistreți.

Angajații Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor evalua situația luna aceasta, după 45 de zile de la confirmarea focarului, doar că, potrivit prevederilor europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor, informează monitprulbt.ro.

În ultima perioadă, în lunca Prutului, în apropierea comunei Românești, au fost descoperite 25 de leșuri de mistreț și toate probele au fost pozitive. Focarul la mistreț de la Românești evoluează de la începutul anului, când mai mulți mistreți au fost descoperiți pozitivi, zona transformându-se într-un adevărat cimitir al porcilor sălbatici.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, în județ au fost diagnosticate 112 cazuri la mistreţi găsiţi morţi şi 20 de mistreţi vânaţi.

Potrivit unei situații prezentată vineri de Autoritatea Națională și pentru Siguranța Alimentelor, în 3 iulie a.c. pesta porcină africană (PPA) evoluează în 153 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 252 de focare (dintre care 4 focare în exploataţii comerciale). În alte 12 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Până pe 3 iulie a.c., au fost despăgubiţi 15.134 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 441.999.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.018.320 de lei pentru alţi 206 de proprietari, potrivit monitorulbt.ro.

ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

– pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;

– nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;

– evitaţi să intraţi timp de 48 de ore în adăposturile destinate creşterii porcilor, după ce aţi desfăşurat activităţi specifice vânătorii;

– este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.