Îți lasă gura apă! „Cuptorașul” minune de pe Cuza Vodă (VIDEO REPORTAJ)

0
500

Începând din luna august a acestui an, strada Cuza Vodă din Iași nu mai este aceeași! Aromele îmbietoare și formele ispititoare ale plăcintelor moldovenești de la „CUPTORAȘUL” atrag tot mai mulți pofticioși. Un limbaj secret al plăcintăresei basarabence le șoptește ieșenilor să-și încetinească pașii, pentru a gusta din minunatele bucate expuse în magazin.

Este greu de închipuit un consumator din spațiul românesc care să nu savureze cu multă plăcere o plăcintă tradițională! Este atât de îndătinată și de implicată în viața comunităților contemporane, încât meseria de plăcintar s-a consacrat demult în toată lumea, iar rețeaua de plăcintării este prezentă în toate comunitățile. Uite că locația de lângă clădirea Poștei Române promite să devină o plăcintărie cu tradiție, un centru de mare interes pentru orașul nostru sau pentru turiști.

Prof. Dr. Ion Schileru consideră că a elabora o plăcintă este un lucru elementar: „Oricine are un cuptor, ceva făină și câteva fructe sau un aliment pentru umplutură poate să se lase pradă unui exercițiu de imaginație: se face repede un aluat din făină, apă caldă și sare, se întinde subțire, se prepară umplutura și după circa jumătate de oră avem bucuria în fața ochilor.”

La „Cuptorașul” lucrurile stau altfel! Echipa INFO IAȘI a asistat la procesul  laborios al creării acestor bunătăți gastronomice de către basarabeanca Olga Banaga, proprietara locației. Am urmărit vrăjiți cum o făptură atât de firavă și delicată  făurește minuni din făină și apă.

Deșteptarea, la 6 dimineața

Harnica basarabeancă ne-a destăinuit că este plăcintar deja de mulți ani. Plăcintele sale fac parte din acele plăceri ocupaționale culinare care-i oferă multă satisfacție, în schimbul efortului depus de-a lungul anilor. A deprins această meserie prin strădanie proprie, dar și de la familia soțului său, care gătea adevărate delicii culinare.

Astfel, plăcinta moldovenească, tradiție recunoscută a bucătăriei românești, a captivat-o din tinerețe, Olga Banaga căpătându-și renumele pentru plăcintele sale apetisante nu doar printre membrii familiei, dar și în întreg Chișinăul. De ceva timp, familia Olgăi s-a mutat la Iași, deschizându-și propria afacere. Ajutoarele sale de nădejde sunt verișoarele Iuliana și Tatiana, în mâinile cărora aluatul prinde viață.

La „Cuptorașul” se muncește din greu, de la 6.00 dimineața până seara târziu, iar rezultatele și râvna acestor femei harnice este de admirat în galantarele care-ți lasă gura apă. Ce nu găsești aici! Colacii cu susan și mac, rumeni și aburinzi, cu cojița crocantă și îmbietoare îți fac cu ochiul; fursecurile din fulgi de cocos și ovăz, cu stafide și ciocolată te invită să guști neapărat și din ele; pâinea înnobilează rafturile, alături de colaci mai mari, împletiți cu dragoste și măiestrie. Ș-apoi, pâinea este coaptă pe vatră adevărată, iar sortimentul bucură ochiul și te face să ți-l dorești neapărat. Găsești mereu aici trei feluri de pâine, care și-a găsit deja „fanii”: pâine cu tărâțe, pâine la tavă și pâine cu porumb.

La mare căutare însă rămân plăcintele, specialitatea casei și mândria gospodinei. Găsim plăcinte cu de toate: plăcintă cu halva, cu dovleac, cu brânză dulce de vaci, cu vișine, cu cartofi, cu brânză de vaci sărată, cu varză, cu prune uscate, cu mere și cu gutui. Rumene și ademenitoare, stau culcate cuminți pe tăvile de tablă și-și așteaptă cumpărătorii.

Mici secrete din bucătăria moldovenească

Dar până a fi achiziționate de vreun pofticios, parcurg un drum anevoios și plin de migală, de la sacul cu făină până la cuptorul care-și încinge vatra prietenos. După ce se amestecă coca în malaxor, aluatul devine un aliat al Olgăi, care îl porționează și-l întinde foi subțiri-subțiri, încât ajung străvezii. O foaie gata este gigantică, atingând în diametru 1,20 metri. Foile elastice sunt întinse pe masă, peste care se adaugă umplutura, apoi se trage un baiț deasupra (un sirop de zahăr la cele dulci sau un amestec de ou cu smântână la cele sărate) și se pun la cuptorul încins.

Atuul acestor capodopere culinare sunt ingredientele ecologice, sănătoase, din care sunt preparate plăcinte gustoase, ca la mama acasă. Am admirat-o pe Olga pentru faptul că nu s-a ferit de ochi străin și a căzut de acord să facă o demonstrație culinară pentru INFO IAȘI. În fața camerei de luat vederi, a împletit plăcinte cu atâta precizie și măiestrie, încât  am avut impresia că săvârșește un ritual vechi. De fapt, e chiar ritualul pâinii, pentru că plăcintele ritualice sunt legate de momente de referință din calendarul religios și fac obiectul unor griji speciale, atât în privința preparării, cât și a consumului.

Cred că ne-am convins cu toții că la „Cuptorașul” nu se găsește doar „un preparat din categoria desertului, realizat din foi de aluat și umplutură„ – cum îl definesc dicționarele – ci o delicatesă care împărtățește  o parte din valorile și preferințele regăsite peste Prut. Or, Iașul a fost ales de familia Olgăi ca loc de destinație în arta culinară și din considerente patriotice. Patroana ne-a povestit că a decis să deschidă o afacere proprie anume la Iași (deși a mai colinat Sibiul, Brașovul, Bucureștiul și alte orașe ale României în a alege un loc bun), pentru că este situat în zona Moldovei. Este un oraș, consideră proprietara, mai apropiat de tradiția de la Chișinău, liniștit, cu un iz istoric și oameni de bună-credință.

Cu siguranță, plăcintăria „Cuptorașul” va deveni repede renumită în Iași, fiind poziționată într-o zonă aglomerată a orașului, dar mai ales pentru faptul că aici se gătesc bunătăți specifice Moldovei. Ceea ce impresionează încă de la intrare este atmosfera îmbietoare, stilul tradițional pronunțat și gustul delicat pentru tot ce e legat de specificul național: tablourile pictate pe pânză de verișoara Olgăi (care este angajata „Cuptorașului”),  obiectele fine din ceramică, prosoapele, busuiocul, spicele și, în special,  aroma caldă, de pâine proaspăt coaptă pe vatră, care se răspândește printre casele de pe vechea și renumita stradă Cuza Vodă.

 

Un reportaj de Elena Godzin

Operator: Cristi Masari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.