ISU IAȘI: măsuri de prevenire a incendiilor provocate de jocurile de artificii

0
92

Pentru diminuarea riscului de incendiu pe timpul jocurilor de artificii, specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași vă recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • Nu utilizați artificiile, petardele, rachetele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, clădiri, arbori și autovehicule.
  • Nu permiteți copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice.
  • Nu parcați autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenție ale serviciilor pentru situații de urgenţă.
  • Verificați instalațiile electrice pentru evitarea suprasolicitării și exploatării cu improvizații.
  • În cazul petrecerii sărbătorilor de iarnă în zone izolate, atât administratorii clădirilor cât și participanții trebuie să respecte cu strictețe toate regulile și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, în caz contrar ei pot deveni victime sigure.
  • Acordați o atenție deosebită utilizării în siguranță a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid, lichid sau gazos, prin evitarea supraalimentării sobelor cu sau fără acumulare de căldură, prin asigurarea supravegherii permanente și neamplasarea acestora în zonele de circulație. Se interzice așezarea mobilierului (scaune, mese, bagaje etc.) şi uscarea hainelor în imediata vecinătate a acestor mijloace de încălzire.
  • Nu amplasați pomul de Crăciun în apropierea perdelelor ori în camera copiilor.
  • Nu utilizați instalații de iluminat ornamental cu defecțiuni sau improvizații.
  • Verificați menținerea liberă a căilor de acces, intervenție și evacuare în și din clădirile de turism, agrement și alimentație publică precum şi în alte spații amenajate special în care se organizează petrecerea sărbătorilor de iarnă/Crăciun/Revelion și marcarea corespunzătoare a acestora, asigurând cunoașterea lor de către participanți.
  • Asigurarea informării operative a utilizatorilor construcțiilor cu destinația de cazare, alimentație publică, cult religios despre modul de acțiune în cazul producerii unui eventual incendiu, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.
  • La părăsirea locuinței asigurați-vă că nu ați lăsat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune și corpuri de iluminat aprinse.
  • În spațiile de cazare din unitățile de turism și cele de ocrotire a sănătății, nu utilizați și nu permiteți utilizarea de mijloace de încălzit improvizate.

Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre, respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

Salvatorii ieșeni vă urează sărbători liniștite și lipsite de evenimente care să vă pună în pericol viața sau bunurile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.