Iohannis nu o revocă pe Kovesi! Preşedintele face praf raportul lui Tudorel Toader (VIDEO)

0
234

Cererea de revocare a şefei DNA formulată de ministrul Justiţiei se izbeşte de refuzul lui Klaus Iohannis. Preşedintele a anunţat că argumentele lui Tudorel Toader nu l-au convins, aşa cum n-au convins nici CSM-ul.

 

Preşedintele Iohannis a anunţat luni mult aşteptata decizie cu privire la revocarea şefei DNA: nu va da curs cererii de revocare formulată de Tudorel Toader, motivele prezentate de acesta fiind neconvingătoare şi în antiteză cu concluzia CSM, garant al independenţei Justiţiei.

„La jumătatea lunii februarie, ministrul Justiţiei mi-a trimis propunerea de revocare a procurorului sef DNA împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. Această cerere e doar un prim pas dintr-o procedură în care ultimul cuvânt îl are preşedintele.

La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat şi avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al dlui ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM de garant al independenţei justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element consultativ. Chiar dacă avizul nu obligă, nu poate fi ignorat. Constat deci că în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni, două autorităţi ale statului respectiv Ministerul Justiţiei ajung la concluzii diametral opuse.

(…) Am solicitat, evident, departamentelor de specialitate din Administraţia Prezideţială o analiză şi câteva propuneri. Analizând motivele pentru care ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului şef al DNA am constatat că autorul raportului, raport care a însoţit propunerea, consideră că acesta este, citez, o luare de poziţie, închid citatul, faţă de dezbaterea publică din ultimul an, ceea ce clar induce percepţia că evaluarea ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa în cuprinsul raportului a unor aspecte privind cariera profesională a ministrului Justiţiei. De asemenea, unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de minsitru ca fiind evaluată. Unele rapoarte ale inspecţiei judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale CCR au fost intepretate şi valorificate de ministrul Justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor lor. Mai multe despre argumentele tehnice de specialitate care au stat la baza deciziei pe care am luat-o veţi regăsi în documentul care va fi pus la dispoziţie la finalul acestei declaraţii document care sigur va fi trimis ministrului Justiţiei. Drept urmare, motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte ele nu corespund nici pe departe prevederilor legale.

În concluzie nu voi da curs cererii ministrului Justiţiei de revocare a dnei Kovesi, procuror şef DNA!”, a declarat preşedintele.

http://

Reamintim că în acest context este de aşteptat ca PSD să contraatace, sesizând CCR. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că social-democraţii se aşteaptă că Iohannis să refuze demiterea şefei DNA, aşadar şi-au şi pregăti următoarea mişcare. Mai exact, Ministerul Justiţiei ar fi elaborat deja o sesizare către CCR în care a invocat un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern.

În pofida faptului că specialişti precum Augustin Zegrean şi Cristi Danileţ au afirmat răspicat că şeful statului are dreptul să refuze revocarea, Guvernul va susţine exact contrariul, şi anume, că preşedintele este obligat să accepte revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

Potrivit Adevărul, PSD se bazează pe o formulare imprecisă din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care detaliază procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Parchetului General.

În timp ce procedura de numire a şefului DNA este fără echivoc (ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele acceptă sau refuză), în cazul revocării formularea lasă loc de interpretări. „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei“, prevede articolul 54 din Legea 303/2004, în baza căruia se cere revocarea şefei DNA.

 

Sursa: Epoch Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.